Kobi’lerin yatırım kararlarını etkileyen faktörlerin belirlenmesi - Kır, Kader Girgin (My University, 2010)
KOBİ, Yatırım Kararları, Faktör Analizi, Güvenilirlik Analizi ÖZET KOBİ’LERİN YATIRIM KARARLARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİ Türkiye’deki işletmelerin % 95’inden fazlasını oluşturan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi Türkiye ekonomisinde de önemli yere sahiptirler. Bu çalışma ile ülke ekonomisi için bu derece önem arz eden KOBİ’leri kuran yatırımcıların, yatırım kararı alırken nelere dikkat ettikleri ve bu kararı etkileyen faktörlerin neler olabileceğinin belirlenmesine çalışılmıştır. Çalışma kapsamında, yedi ilde (İstanbul, Ankara, Bursa, Malatya, Konya, Çanakkale, Kütahya) farklı sektörlerde faaliyet gösteren işletmelere anket uygulaması yapılmış olup çeşitli istatistiksel analiz yöntemleri kullanılarak yatırım kararlarını etkileyen faktörler belirlenmiştir. Bu faktörler, gelecek projeksiyonları, yönetim yaklaşımı, bölgesel etkenler, finansman kaynakları, pazarlama ve tedarik zinciri olarak isimlendirilebilir. SME, Investment Decisions, Factor Analysis, Reliability Analysis

DETERMINING THE FACTORS AFFECTING INVESTMENT DECISIONS OF SME’S Considering more than % 95 of the enterprises in Turkey are Small and Medium Sized Enterprises (SME’s), they are very important in Turkish economy. With this study factors affecting investment decisions of SME’s are determined. In this context, a survey is prepared and SME’s which have operations in various sectors from seven cities (Ankara, Bursa, Canakkale, Istanbul, Konya, Kutahya, Malatya) of Turkey were asked to answer. Different statistical analysis methods were used and factors affecting investment decisions were determined. These factors are named as future projections, managment approach, regional actors, financial resources, marketing and supply chain.
Keywords: Faktör Analizi; Güvenilirlik Analizi; Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ); Yatırım Yönetimi