Sıçanlarda erken dönem anneden ayrılma stres modelinde agmatinin etkilerinin incelenmesi - Yurtdaş, Cangül (My University, 2020)
Amaç: Yaşamın erken döneminde maruz kalınan stresörler depresyon dahil psikiyatrik bozukluklarla ilişkilendirilmektedir. Bu çalışmanın amacı anksiyolitik ve antidepresan etkileri önceden gösterilmiş olan agmatinin, erken dönemde anneden ayrılma stresine (maternal separasyon; MS) maruz bırakılan yavru sıçanlarda etkinliğinin ve olası mekanizmasının araştırılmasıdır.Gereç ve yöntem: Yavru sıçanlar doğumlarından sonra 2. günden itibaren 21 gün süreyle günde 4 saat annelerinden ayrılmış ve 4 saatin sonunda yeniden kafeslerine konmuştur. Sütten kesimden sonra bir ay boyunca büyümeleri için bırakılmışlar ve ardından MS, MS+Agmatin (AGM) ve MS+İmipramin (IMI) gruplarına ayrılmışlardır. Gruplara 15 gün boyunca AGM veya IMI uygulanırken MS ve kontrol gruplarına serum fizyolojik verilmiştir. Açık alan testi (OFT), sukroz tercih testi (SPT), zorunlu yüzme testi (FST) ve yükseltilmiş artı labirent (EPM) testi uygulanmıştır. Testlerin ardından dekapite edilerek hipokampus ve over diseksiyonu yapılmıştır. Hipokampal bölgede Nod-benzeri reseptör protein-3 (NLRP3) inflamazomu ve bileşenleri olan kaspaz-1 ve ASC gen ekspresyonları değerlendirilmiştir.Bulgular: MS grubunda OFT’de motor aktivitenin kontrol grubuna göre azaldığı, IMI ve AGM tedavisiyle arttığı görülmüştür. MS grubunda SPT’de kontrol grubuna göre tüketimin azaldığı, bu durumun IMI ve AGM tedavisi ile düzelerek arttığı görülmüştür. Kontrol grubuna göre MS grubunda, FST’de immobilite zamanının uzadığı, IMI ve AGM tedavisi ile azaldığı görülmüştür. EPM testinde MS grubunda kapalı kollara giriş sayısı ve süresinin kontrol grubuna göre arttığı, IMI ve AGM tedavisi ile kapalı kollara giriş sayısının azaldığı ve sürenin kısaldığı görülmüştür.Sonuçlar: MS, yetişkinlikte görülen anksiyete ve depresyonla ilişkilendirilen bir nörogelişimsel depresyon modelidir. Kronik agmatin tedavisi nörogelişimsel stres koşullarında etkili olmaktadır.

Investigating Effects of Agmatine on Maternal Separation Stress Model in RatsStudent: Cangül YURTDAŞ Prof. Dr. Feyza ARICIOĞLU Department: Faculty of Pharmacy, Department of PharmacologyAim: Exposure to early stress is associated with psychiatric disorders including depression. Aim of this study is to investigate efficacy and possible mechanism of agmatine, which previously shown anxiolytic and antidepressant effects, in depression model formed by maternal separation (MS) model in pups.Material and Method: Pups were separated from their mother on their second postnatal day for 4 hours everyday for 21 days. After 4 hours, they were placed back to homecage. They were randomised as MS, MS+agmatine (AGM) and MS+ imipramine (IMI) after weaning. Groups received AGM or IMI for 15 days and MS and control group received saline. Open field test (OFT), sucrose preference test (SPT), forced swim test (FST) and elevated plus maze (EPM) were performed. Immediately after tests, they were sacrified by decapitation, hippocampus and ovaries were dissected. Nod-like reseptor protein-3 (NLRP3) inflamasomme and caspase-1 and ASC components are investigated in hippocampus.Findings: In MS, motor activity decreased in OFT compared to control and increased with IMI-AGM treatment. In MS, consumption was decreased in SPT compared to control and improved with IMI and AGM treatment. Compared to control, immobility time was prolonged in MS and decreased with IMI and AGM treatment. In EPM, number and duration of access to closed arms increased in MS compared to control and decreased with IMI and AGM treatment.Results: MS is a neurodevelopmental depression model associated with anxiety and depression in adulthood. Chronic agmatine treatment is effective in neurodevelopmental stress conditions.
Keywords: agmatin; agmatine; anksiyete; anxiety; depression; depresyon; Farmakoloji; imipramin Maternal separation; imipramine; Maternal separasyon; Pharmacology