Suriyeli mülteci kadın girişimcilerin Türkiye ekonomisine uyum süreci : İstanbul ili örneği - Körpe Abdullatif, Behiye (My University, 2023)
Arap Baharı, milyonlarca insanın anavatanlarından göç etmesine neden olmuştur. Bugün, milyonlarca mülteci dünyanın farklı ülkelerinde yerleşmiş ve yaşamlarını sürdürmektedirler. Türkiye de özellikle son yıllarda, komşu Ortadoğu ülkelerinden ve ötesinden gelen çok sayıda düzensiz göçmene ev sahipliği yapan ülkelerden bir tanesidir. Ev sahibi ülkede dil, eğitim, sosyal ve kültürel farklıklar gibi nedenlerle iş bulmak konusunda büyük sorunlar yaşayan mülteciler serbest mesleğe yönelmektedirler. Arap Baharı sonrası Türkiye’ye gelen Suriyeli göçmen kadın girişimcilerin işletmelerini etkileyen önemli çevre faktörlerini belirlemek ve Türkiye piyasalarına uyum süreçlerini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilen bu araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışma verileri ise, İstanbul’un çeşitli ilçelerinde bulunan 20 Suriyeli kadın işletme sahibi ile yapılan derinlemesine görüşmelerden elde edilmiştir. Veriler ışığında işletmelerin dış baskılara karşı dış çevre uyum süreci başarılı bir şekilde yönetildiği saptanmıştır. Suriyeli mülteci kadın girişimci firmalar, iç yapıları ile uyum ve değişikliklere izin verirken, uyarlanabilir organizasyon yapılarından yararlanarak dış baskıyı absorbe edebildikleri gözlenmiştir. Mülteci girişimcilerin, dış çevresel analiz bağlamında Türkiye ekonomisine uyum sürecinde çok fazla zorluk yaşamadıklarını ve bu uyumu gerçekleştirebildikleri sonucuna ulaşılmıştır.

The Arab Spring has caused millions of people to migrate from their homeland. Today, millions of refugees have settled and continue their lives in different countries of the world. In recent years, Turkey is one of the countries that hosts a large number of irregular migrants from neighboring Middle Eastern countries and beyond. When immigrants arrive to host country, they face many challenges including language, skills, education, difference in culture. Owing to mentioned challenges above, most of them fail to get jobs or having big issues finding a job. So, such these problem, immigrants draw their own path and became as entrepreneurs. Qualitative research method was used in this research, which was carried out to determine the important environmental factors affecting the businesses of Syrian immigrant women entrepreneurs who came to Turkey after the Arab Spring and to evaluate their adaptation processes to Turkish markets. The study data was obtained from in-depth interviews with 20 Syrian female business owners in various districts of Istanbul. In the light of the data, it has been determined that environment adaptation process of the enterprises against external pressures is successfully managed. It has been observed that Syrian refugee women entrepreneurs can absorb external pressure by making use of adaptable organizational structures, while allowing harmony and changes with their internal structures. It was concluded that refugee entrepreneurs did not experience much difficulty in the adaptation process to the Turkish economy in the context of external environmental analysis and they were able to achieve this adaptation.
Keywords: Business environment; Businesswomen; Çevresel uyum Refugee entrepreneurship; Economic conditions; Ekonomik durum; Emigration and immigration; Entrepreneurship; Environmental adaptation; Girişimcilik; Göç ve göçmenlik; Göçmen teorileri; Göçmenler; Immigrant theories; Istanbul; Istanbul (Turkey); İmmigrants; İstanbul; İstanbul (Türkiye); İş kadınları; İşletme çevresi; Kadın mülteciler, Suriyeli; Mülteci girişimcilik; Mülteciler; Refugees; Turkey; Türkiye; Women refugees, Syrian