Sosyal sponsorluk uygulamalarında STK eğitim projelerinin yeri: AÇEV- “7 çok geç” - Esenel, Dilek (My University, 2006)
Çalışmanın amacı, kurumların sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte yürüttüğü eğitim konulu sosyal sponsorluk projelerinin incelenmesidir. Çalışmanın literatür kısmında sponsorluk kavramı, sosyal sponsorluk, kurumsal sosyal sorumluluk projeleri ve sosyal sponsorluğun kategorileri incelenmiştir. Çalışmanın araştırma kısmında erken çocukluk eğitimi ve sivil toplum kuruluşu olarak AÇEV incelenmiştir. Çalışmada ikincil verilerden elde edilen bulgulardan yola çıkılarak eğitimin, dünyada ve Türkiye’de öncelikli çözülmesi gereken toplumsal bir konu olduğu vurgulanmıştır. Türk toplumu tarafından sosyal amaçlı olarak en çok sponsor olunması istenen kategorinin de eğitim olduğu saptanmıştır. Sivil Toplum Kuruluşları kamuoyunda daha güvenilir bir izlenim bırakmaktadır, bu nedenle çalışmada kurumların çoğunlukla Sivil Toplum Kuruluşları’nın eğitim projelerine sponsor olduğu bulgusu ortaya çıkmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuca göre, Türk halkının eğitimle ilgili olarak yapılan sosyal sponsorluklara ilgi gösterdiği ve bu faaliyetlerin sponsorlarına karşı olumlu bir tutum sergiledikleri saptanmıştır.

The purpose of this paper is to examine the education projects of companies that coordinate with non-government organizations. The term of sponsorship, social sponsorship, corporate social responsibility projects and social sponsorhip categories are examined in the literature part of this paper. AÇEV as a non-government organization and pre-child education are examined in the research part of the paper. Obtaining findings from secondary datas is emphasized in the paper, the education in the world and Turkey is the most primary social subject. By the Turkish Society, education is the most desired as a social aimed sponsorship category. Non-government organizations have more reliable impression in the public, so that in this paper the statement about the firms are usually sponsored on the non-government organizations education projects is appeared. The result of this paper is Turkish public interests with the social sponsorhips about education and is determined that they show positive attitudes to these activities sponsors.
Keywords: Sivil Toplum Örgütleri_Eğitim; Sponsorluk, Sosyal _Eğitim