İşletmelerde personel eğitimi, verimlilik ile ilişkisi ve bir araştırma - Çağıl, Ercan (My University, 2007)
İŞLETMELERDE PERSONEL EĞİTİMİ, VERİMLİLİK İLE İLİŞKİSİ VE BİR ARAŞTIRMA İşletmeler sahip oldukları kaynakları verimli bir şekilde kullanarak rakiplerine karşı üstünlük sağlamak istemektedirler. Verimlilik düzeyi işletmelerin başarı düzeyini göstermektedir. Verimliliği sağlamak bir ülkenin refah düzeyini artıran göstergelerden birisidir. Verimlilik düzeyi personele verilen eğitim ile doğru orantılıdır. Yapılan araştırmalar eğitime yüksek pay ayıran işletmelerin verimliliğinde yüksek olduğunu göstermiştir. İşletmeler personeline çalışmaya başlamadan önce ve çalışmaya başladıktan sonra eğitim vermektedirler. Eğitim çalışanın meslek hayatı boyunca sürmektedir. Bu şekilde kişi mesleği ile ilgili olarak kendini geliştirebilmektedir. Çalışan personelin işini sevmesi ile işyerindeki verimliliği arasında sıkı bir ilişki vardır. Sevilerek yapılan işin onunda yüksek bir verimlilik ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada işletmenin ve personelin verimliliğinin sağlanmasında eğitimin son derece önemli olduğu vurgulanmıştır. Bu çalışma beş bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde eğitimle ilgili temel kavramlar açıklanmıştır. İkinci bölümde hizmet içi eğitimden ayrıntılı olarak bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde verimlilik ve önemi anlatılmıştır. Dördüncü bölümde personel eğitiminin verimlilik ile ilişkisi açıklanmıştır. Beşinci bölümde çalışanların ve yöneticilerin aldıkları personel eğitimi faaliyetleri incelenmiştir. Eğitimin çalışanların ve yöneticilerin kendilerini geliştirmedeki rolünün çok önemli olduğu vurgulanmıştır.

RELATION OF PERSONNEL TRAINING WITH PRODUCTIVITY IN ENTERPRISES AND A RESEARCH Enterprises want to have superiority over their competitors by using their resources in a productive way. Level of productivity indicates their level of success. Ensuring the productivity is one of the indicators that indicate the level of wealth of a country. Level of productivity is positively related with the the training given to the personnel. The researches made indicate that the enterprises allocate high amounts of their sources for training have high productivity. Enterprises provide their personnel with training before and after beginning of employment. Training continues during professional life of the employee. In this way, the employee can achieve self development regarding his/ her profession. There is a close relation between employee’s enjoyment from the job and the productivity in the business. High productivity results at the end of a job done with joy. In this study, it is stressed that the training is extremely important for increasing the productivity of the enterprise and the personnel. This study is comprised of five sections. In the first section, basic concepts regarding the training are explained. In the second section, in-service training is detailly described. In third section, productivity and its importance is explained. In fourth section, relation of personnel training with the productivity is explained. In fifth section, personnel training activities received by the employees and managers are examined. It is stressed that role of training in development of the employees and managers is very important.
Keywords: İş Tatmini; Personel Eğitimi; Personel Yönetimi; Yönetim ve Organizasyon