Hâkim eş-Şehîd'in el-Kâfî adlı eserinin ‘Kitâbü'ş-Şerike’ bölümünün tahlili - Yemenoğlu, Musab (My University, 2019)
Hanefi mezhebinin kurusucusu Ebû Hanife'nin (ö.150) görüşlerini talebesi Şeybânî(ö.189) metne geçirmiştir. Bu eserler 'zâhirü'r-rivâye' diye isimlendirilir. Zâhirü'r-rivâye adlı eserlerin en genişi el-Asl„dır. el-Asl‟ın en yaygın özeti el-Hâkim eşŞehîd el-Mervezî (ö.334)‟ye ait el-Kâfî‟dir. Çalışmamızda eser Şirket bölümü çerçevesinde tahkik ve tahlil edilmiştir. Mervezî, Şirket, Kitâbü‟şŞerike, Tahkik, Tahlil, el-Asl, el-Mebsût, el-Muhtasar, Zâhirü‟r-rivâye. Îõ áÇó áÇó Éñ ÃÊì ÍäíİÉ ) ١٥٠ å( ãÄÓÓ ãĞåÉ ÇáÍäİíÉ. ßÊÉó ÇáÔíËÇäí) ١٨٩ å( ÇÌÊåÇÏÇÊå İí ßõÊÉ ÙÇåÑ ÇáÑæÇíÉ. ÃÊÓØ ßõÊÉ ÙÇåÑ ÇáÑæÇíÉ ÇáÃÕá ÇáãÚÑæİ ÊÇáãËÓìØ ááÔíËÇäí. ÇáßÇİí ááÍÇßã ÇáÔåíĞ ÇáãÑæÒí) ٣٣٤ å( ãÎÊÕÑ ßÊÇÈ ÇáÃÕá. åĞÇ ÇáËÍË ÊÍŞíŞ æÊÍáíá áßÊÇÈ ÇáÔÑßÉ İí ßÊÇÈ ÇáßÇİí. ßáãÇÊ ãİÊÇÍí : ÇáßÇİí¡ ÇáÍÇßã ÇáÔåíĞ ÇáãÑæÒí¡ ßÊÇÈ ÇáÔÑßÉ¡ ÊÍŞíŞ¡ ÊÍáíá¡ ÇáÃÕá¡ ÇáãËÓìØ¡ ÇáãÎÊÕÑ¡ ÙÇåÑ ÇáÑæÇíÉ.

Ebû Hanife (h. 150) is builder of Hanafiyyah. Şeybânî (h. 189) compile opinions of his teacher Ebû Hanife in books named „zâhirürrivâye‟. Largest book in zahirürrivaye is el-Asl. The book known as the summary of el-Asl is el-Kâfi for el- Hâkim eş-Şehîd el-Mervezî (ö.334). İn this study el-Kâfi, verifies and analyzes chapter of „Kitâbüş-Şerike‟. Key Words: el-Kâfî, el-Hâkim eş-Şehîd el-Mervezî, Company, Kitâbü‟şŞerike, Verification, Analysis, el-Asl, el-Mebsût, el-Muhtasar, Zâhirü‟r-rivâye.
Keywords: Analysis; Company; el-Asl; el-Hâkim eş-Şehîd el- Mervezî; el-Hâkim eş-Şehîd el-Mervezî; el-Kâfî; el-Mebsût; el-Muhtasar; Islamic law; İslam hukuku; Kitâbü'ş-Şerike; Kitâbü‟şŞerike; Şirket; Tahkik; Tahlil; Verification; Zâhirü'r-rivâye; Zâhirü‟r-rivâye