Moda ve tekstil alanında ileri dönüşüm - Ünlü, Kübra (My University, 2021)
MODA VE TEKSTİL ALANINDA İLERİ DÖNÜŞÜM Tez çalışmasının konusu olan “Moda ve Tekstil Alanında İleri Dönüşüm” olgusu hakkında evrensel olarak yapılan çalışmaları, ileri dönüşüm kavramının önemini, yapılan son teknolojik gelişmeleri ve bu konuda neler yapılabileceğini araştırmak amacıyla yazılmıştır. Tezin giriş ve devamı bölümlerinde ileri dönüşümün tanımı, ortaya çıkışı ve neden gerekli olduğu konuları üzerinde durulmuştur. Günümüzde genellikle insanların bildiği geri dönüşüm kavramına ek olarak farklı yöntemlerin olduğunu ve farkında olmadan bireylerin günlük hayatta ileri dönüşümden yararlandıklarını anlatmak amaçlanmıştır. Beşinci bölümde tekstil endüstrisinin çevresel etkileri irdelenmiş, doğal kaynakların tüketimi, çevre sorunları, ileri dönüşümün çevre kirliliğine karşı getireceği çözümler üzerinde durulmuştur. Aynı bölümde tekstil işçilerine yapılan etik ve eşit olmayan çalışma şartlarından bahsedilmiş, tekstil sektörünün daha iyi bir konuma nasıl getirilebileceği hakkında çözümler üretilmeye çalışılmıştır. Altıncı bölüme geçildiğinde ileri dönüşüm kavramının tekstil ve moda endüstrisinde nasıl yer bulacağına ve pazar araştırmalarına yer verilmiş, sürdürülebilirliğin önündeki engeller incelenmiştir. Yedinci bölümde tüketicinin ve bireylerin ileri dönüşüm hakkındaki bilgileri irdelenmiş, çevresel farkındalık, tüketici geri dönüşleri ve markaların tüketiciye sunduğu şeffaflık raporları incelenmiştir. Sekizinci bölüme geldiğimizde, ileri dönüşüm ve sürdürülebilirlik adına çalışmalar yapan firmalar, son teknolojik gelişmeler ve tekstil endüstrinin durumu her bir markanın ayrı raporlarının incelenmesiyle oluşturulmuştur. Yine aynı bölümde Türkiye içerisinde ileri dönüşüm kullanan tasarımcı ve sanatçılarla röportaj yapılmış, ileri ii dönüşüm iş modelinde karşılarına çıkan önemli noktalar hakkında fikirleri alınmıştır. Son bölümde ise deneysel çalışmalara yer verilmiş, ileri dönüşüm kavramı hayata geçirilmeye çalışılmıştır.

UPCYCLE IN FASHION AND TEXTILE This thesis is written with the aim of analyzing universal studies on upcycling in fashion and textiles. Moreover, it indicates the importance of the upcycle notion, the latest technological inventions and what we can do about that. At the beginning of the thesis, the definition of the upcycle concept and the reasons for its necessity is explored. In this thesis, it is emphasized that many individuals in daily life do upcycle without realising and the different ways of upcycling apart from the widespread knowledge. In the fifth chapter environmental effects of the textile industry are scrutinized. In addition to that, the solutions that upcycle will provide towards pollution and consumption of the natural sources are examined. In the same chapter it is mentioned the immorality and inequality of the employee rights, and how can we create a better workplace environment in textile sector. In the sixth chapter, it is examined that how upcycle notion has taken a place in the textile industry, and hindrances in sustainability. In the seventh chapter, individuals’ knowledge about upcycling are examined. Furthermore, enviromental awareness, consumer feedback and transparency reports which are submitted to the consumers by brands are examined in detail. In the eighth chapter, Companies that conduct research in the name of upcycle and sustainability iv and the current state of the textile industry are examined by structinazing each brand’s reports. Furthermore, in the same chapter designers and artists from Turkey, who benefit from upcycle, are interviewed. In the last chapter, experimental studies are given a place, and upcycle notion is tried to materialize.
Keywords: Atık Yönetimi; Çevre; Çevre Sorunları :Upcycle; Environment; Environmental Issues; Fine arts education; Güzel sanatlar eğitimi; İleri Dönüşüm; Sustainable Waste Management Inovation; Sürdürülebilirlik; Şeffaf Moda; Tekstil; Textile; Transparent Fashion