Küreselleşmenin gelişmekte olan ülkelerin dış ticaret dinamikleri üzerindeki etkisi - Keskioğlu, Kağan (My University, 2025)
Küreselleşme, dünya genelindeki ulusların ekonomik manzaralarını yeniden şekillendiren güçlü bir güç olarak ortaya çıkmıştır. Gelişmekte olan ülkeler için, küreselleşmenin dış ticaret dinamikleri üzerindeki etkileri derin ve çok yönlüdür. Bu uluslar küresel ekonomiye giderek daha fazla entegre oldukça, ticaret modellerini, ekonomik büyümelerini ve genel kalkınmalarını önemli ölçüde etkileyen hem fırsatlar hem de zorluklar yaşarlar. Küreselleşmenin en dikkat çekici etkilerinden biri, uluslararası pazarlara erişimin artmasıdır. Gelişmekte olan ülkeler, gümrük vergileri ve kotalar gibi ticaret engellerinin azalmasından faydalanmış ve bu da mal ve hizmetleri daha özgürce ihraç etmelerini sağlamıştır. Bu erişim, daha önce sınırlı bir ihracat yelpazesine bağımlı olan ülkelerin artık daha çeşitli ticaret uygulamalarına girmesiyle, genellikle ekonomilerinin çeşitlenmesine yol açmıştır. Sonuç olarak; küreselleşme gelişmekte olan ülkeler için dış ticaret dinamiklerinde hem olumlu hem de olumsuz etkiler yaratmıştır. Bu ülkelerin, küreselleşmenin getirdiği fırsatları değerlendirebilmesi için sürdürülebilir bir büyüme modeli oluşturması, teknolojik yatırımlarını artırması ve ihracatta katma değerli ürünlere yönelmesi önemlidir. Ayrıca, ekonomik dalgalanmalara karşı daha dirençli olabilmek için çeşitlendirilmiş bir ticaret yapısına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmanın amacı; gelişmekte olan ülkelerin dış ticaret performansını belirleyen çeşitli faktörleri ele almak ve bu faktörlerin küreselleşme sürecindeki etkisini analiz etmektir.

Globalisation has emerged as a powerful force reshaping the economic landscapes of nations around the world. For developing countries, the effects of globalisation on their trade dynamics are profound and multifaceted. As these nations become increasingly integrated into the global economy, they experience both opportunities and challenges that significantly affect their trade patterns, economic growth and overall development. One of the most noticeable effects of globalisation is increased access to international markets. Developing countries have benefited from the reduction of trade barriers such as tariffs and quotas, enabling them to export goods and services more freely. This access has often led to the diversification of their economies, with countries that were previously dependent on a limited range of exports now engaging in more diverse trade practices. In conclusion, globalisation has had both positive and negative effects on foreign trade dynamics for developing countries. In order for these countries to make use of the opportunities brought by globalisation, it is important for them to establish a sustainable growth model, increase their technological investments and focus on value-added products in exports. In addition, a diversified trade structure is needed to be more resilient to economic fluctuations. The aim of this study is to examine various factors determining the foreign trade performance of developing countries and to analyse the impact of these factors on the globalisation process.
The impact of globalization on the foreign trade dynamics of developing countries
Keywords: Developing countries; Dış ticaret; Econometric Analysis on the Effect of Globalisation on Foreign Trade Dynamics; Economic aspects; Economic conditions; Ekonomik durum; Ekonomik Entegrasyon; Ekonomik yönleri; Foreign trade; Gelişmekte olan ülkeler; Globalisation; Globalization; İhracat; İthalat; Küreselleşme; Ticaret Dinamikleri; Yabancı Yatırım