Marka değerleme ve örnek uygulama - Batıbay, İrem (My University, 2010)
Marka, Marka Değeri, Marka Değerleme ÖZET MARKA DEĞERLEME VE ÖRNEK UYGULAMA Son yıllarda işletmelerin finansal raporlama, pazarlama ve yönetim alanlarında marka değerlemesine olan ihtiyaçlarında artış olmuştur. Markanın piyasalardaki öneminin artması, şirket ele geçirmeleri ve birleşmelerinin hız kazanması sonucunda markaların parasal değerinin nasıl hesaplanması gerektiği sorusu gündeme gelmiştir. Bu sorudan hareketle, marka değerini daha iyi ölçmek ve hesaplamak amacıyla önceden geliştirilmiş yöntemler incelenmiş ve her yöntemin kendine özgü kuvvetli ve zayıf yönleri olduğu saptanmıştır. Bu çalışmada finansal açıdan marka değeri hesaplamasında kullanılan, uluslararası geçerliliği olan yöntemler ve bu yöntemlerin olumlu ve olumsuz yönlerinin saptanması amaçlanmıştır. Yöntemlerin uygulama aşamaları, örnek vaka üzerinden hesaplamalara dayandırılarak anlatılmaya çalışılmıştır. Marka değerleme çalışmalarında birden çok yöntemin aynı anda kullanılması ve elde edilen bütün sonuçlar dikkate alınarak bir değer aralığının tespit edilmesi uygun görülmüştür. ii Brand, Brand Value, Brand Valuation

BRAND VALUATION AND A CASE STUDY In recent years, companies have increased their demand for brand valuation in the fields of financial reporting, marketing and management. As a result of brands gaining importance in the markets, and increase in mergers and acquisitions, the question of how to calculate the financial value of brands has emerged. Starting from this question, previously developed methods have been analysed to measure and calculate the brand value accurately and it has been ascertained that all methods have its own unique strengths and weaknesses. The aim of this research is to review the internationally accepted financial methods used in brand valuation and to validate their positive and negative aspects. The implementation phases of the methods are explained based on the calculations of example events. In brand valuation studies, it is deemed suitable to use several methods concurrently and determine a value interval taking all results into account.
Keywords: Marka; Marka Değerleme; Muhasebe