Okul öncesi dönem ocuk kitaplarında yaratıcılığı destekleyen bir faktör olarak resimlemelerin kullanımı - KARA, CEM (My University, 2022)
Çocuğun kitapla geçireceği zamanın dolaylı olarak öğrenme ve araştırma alışkanlığı adına önemli bir kazanım olarak dikkat çekmektedir. Elbette bu gibi önemli gelişimlerin ortaya çıkması için öncelikle çocuğun kazanılması, ilginin kitaba yönlendirilmesi gerekmektedir. Bu noktada en az içerik kadar önemli olan resimlemeler devreye girmektedir. Çocuk kitabındaki resimlemeler onun diline uygun olan tanıdık öğelerdir. Resimlemelerin, hayal gücü ve estetik bakışı geliştiren bir unsur olarak değerlendirilmesi önemlidir. Bu sayede çocukta sanatsal bir yönelim oluşabileceği gibi çok yönlü düşünebilmenin de kapıları aralanabilecektir. Ayrıca bu şekilde yaratıcılık da tetiklenebilecektir. Resimleyenin kendi özgün bakışını, duygularını ve eğitimini uygulamaya aktarması sonucunda yaratıcı görüşün önü açılabilir. Çalışma, bu düşünceden yola çıkarak Türkiye’de yayınlanmış son dönem okul öncesi çocuk kitaplarındaki örnekler üzerinden, resimlemelerde yer alan ve yaratıcılığı destekleyeceği öngörülen uygulamaları tespit etmeyi amaçlamıştır. Araştırma sonucunda Resimleyen adına sıradanlaşmış yaklaşımlardan uzak durulması, özgün resimleme anlayışlarının sunulması, mimikleri, çeşitli figür hareketlerini ve özgün bakış açılarını metni tamamlayacak biçimde kullanması, monotonluğu engellemek adına uyumlu renk ilişkilerinin sağlanması, aynı zamanda bu durumun sayfalardaki görsel öğelerin nasıl kompoze edildiğiyle de ilgili olması ve çocuğun ilgisini yakalamak için karakter tasarımında sadeleştirmeler, simgesel anlatımlar, abartılar veya deformasyonlar oluşturulması yaratıcı kimliği destekleyen resimleme anlayışları olarak belirlenmiştir.

The time that the child will spend with the book indirectly draws attention as an important gain in terms of learning and research habits. Of course, for such important developments to occur, first of all, the child must be motivated and the interest must be directed to the book. At this point, illustrations, which are as important as the content, come into play. The illustrations in the children's book are familiar elements from her/his language. It is important to evaluate the illustrations as an element that develops imagination and aesthetic view. In this way, an artistic orientation can be formed in the child, as well as opening the doors of multi‐directional thinking and ultimately, creativity can also be triggered. It is seen that the person who illustrates the content of the book has a very important role in gaining all these targeted acquisitions. As a result of the illustrator's transfer of her/his own unique perspective, feelings and education to practice, the way for creative vision can be opened. Based on thisidea, the study aimed to identify the applications that are included in the illustrations and that are expected to support creativity, through the examples in the last period preschool children's books published in Turkey. As a result of the research, it has been found that avoiding ordinary approaches on behalf of the illustrator, presenting original illustration understandings, using mimics, various figure movements and original perspectives to complement the text, and providing harmonious colour relations prevent monotony are also related to how the visual elements on the pages are composed, and simplifications, symbolic expressions, exaggerations or deformations in character design to capture the child's interest are illustrative understandings that support creative identity.
Keywords: : Okul Öncesi; Çocuk Gelişimi; Çocuk Kitapları; Resimleme; Yaratıcılık; Preschool; Child Development; Children’s Books; Illustration; Creativity