Valuation of intangible asetss - Perek, Ali Atilla (My University, 2007)
Günümüzde şirketlerin gelir üreten varlıkları arasında hiç kuşkusuz maddi olmayan duran varlıkları çok önemli bir yer tutmaktadır. Ancak yürürlükteki finansal raporlama kural ve ilkeleri bu varlıkların finansal tablolarda açıklanmasına imkan vermemektedir. Tabi olarak bu da finansal tabloların temel amacı olan şeffaflık ve çıkar gruplarını bilgilendirme işlevini zaafa uğratmaktadır. Bu eksikliğin giderilebilmesinin tek yolu şirketlerin maddi olmayan duran varlıklarını bir şekilde finansal tablolarına yansıtmalarıdır. Bu çalışmada şirketlerin maddi olmayan duran varlıklarının değerlerini finansal tablolarına nasıl raporlayabileceği araştırılmıştır. Sonuç olarak şirketlerin, UFRS 3’deki Açıklayıcı Örnek’te sıralanmış maddi olmayan duran varlıkların UDS’de gösterilen üç yöntemden (maliyet yaklaşımı, piyasa yaklaşımı, gelir yaklaşımı) her hangi biri ile hesaplanmış değerini, finansal tabloların dipnotlarında açıklaması önerilmiştir. Önerimiz, şirketlerin finansal raporlama standartlarını yapan ve uygulamak üzere yayınlayan yetkili organlar tarafından benimsenmesi halinde, bilanço ve gelir tablosu gibi iki temel finansal tablonun ana ilkeleri zedelenmeden, maddi olmayan duran varlıklarını gerçeğe uygun değerleri ile en azından dipnotlarda açıklayabilme imkanı doğacaktır. Bilindiği gibi dipnotlar finansal tabloların ayrılmaz parçaları olduğundan söz konusu bilgilerin dipnotlarda açıklanması bir sorun doğurmayacaktır. Böylelikle, maddi olamayan duran varlıkların değerlerinin raporlanamamasından doğan bilgi eksikliği bir ölçüde giderilebilecektir.

One of the significant income generating resources of today’s companies is intangible asset. However, the contemporary accounting rules and principles are not sufficient to cover disclosure of the all kind of intangible assets. Here a deficit is observed regarding the most important aim of the financial reporting which is transparency. The only way to solve this deficit is to enable companies to reflect their intangible assets on their financial reports. In this study, I made a research to find some ways of enabling companies to disclose their intangible assets which are not disclosed according to current accounting standards as self generated intangible assets. My suggestion is that suggested that companies should disclose the value of their intangible assets only which are listed in Illustrative Example under IFRS 3 in their footnotes, according to one of the valuation methods that are listed in International Valuation Standards, Guideline 4; as cost, market and income methods. I concluded that, if the proposal in this study is adopted and promulgated by the authorities, the companies will be able to disclose the value of their intangible assets at least among their footnotes. Since footnotes are integrated parts of financial statements, it is not a lack of disclosure in principle. This suggestion will not destruct the principles of the two main financial statements, as balance sheet and income statement. Thus the current information gap or transparency deficit might be overcome to some extent.
Keywords: Finansal Pazarlama; Finansal Tablolar; Muhasebe