Aşı güvenliği için donma önemli bir risktir - (:unkn) unknown (My University, 2007)
Hem sıcak, hem de soğuk iklimlerde yapılan pek çok çalışma, soğuğa duyarlı aşıların sıklıkla donmayla karşılaştıklarını ortaya koymaktadır. Aşılar, buzdolabı sıcaklığının sıfır ya da altındaki derecelere düşmesi sonucunda, doğrudan donmuş haldeki buz aküsüne değmeleri durumunda ya da çok soğuk havalarda korunmadan taşındıklarında donabilirler. Bu yazıda, donmayı izlemek için kullanılan yöntemler, çalkalama testi ve soğuğun olumsuz etkilerinden korunma yolları tartışılmaktadır.

Studies carried out both in hot and cold climates show that vaccines that are sensitive to cold sometimes freeze. Vaccines may freeze when refrigerator temperature falls to zero degrees or below, when they directly contact the ice supply or when they are carried in cold weather without protection. In this paper, methods to monitor freezing, freezing shaking test and methods for protection against the unwanted effects of cold are discussed.
Freezing is an important risk in vaccine safety
Keywords: Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri; Eğitim, Eğitim Araştırmaları