SOSYAL MEDYANIN KAMUSAL ALAN OLUŞTURMA POTANSİYELİ_x000D_ ÜZERİNE: BOOKSTAGRAM ÖRNEĞİ - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Günümüzde her yanı saran yeni medya teknolojileri ve beraberinde çoğalan sosyalmedya kullanımı, yeni birçok soruyu gündeme taşımıştır. Sosyal medyanın yeni bir kamusalalan oluşturup oluşturamayacağı sorusu da bunlardan biridir. Demokratik bir kamusalalan umudu, bu yeni teknolojilerle birlikte mümkün olabilecek midir? Çok sayıdakullanıcıya sahip bir sosyal ağ olan Instagram üzerinden gerçekleştirilen araştırmanıntemel sorusu budur. Instagram birçok farklı kategoride paylaşımın gerçekleştirildiği birsosyal ağdır. Bu çalışmada odaklanılan grup ise yoğunluklu olarak kitap paylaşımı yapanve çoğunlukla kendilerine “Bookstagram” adını veren hesaplardır. Bu hesaplaraodaklanılmasının nedeni, kamusal alanın ortaya çıktığı dönemlerde edebiyatla olan yakınilişkisidir. Anket ve söylem analizi yöntemlerinin kullanıldığı araştırma, Bookstagramhesaplarının yeni bir kamusal alan yaratma potansiyeli olup olmadığı sorusunusormaktadır. Kamusal alan, farklılıkların oluşturduğu çoğunlukla var olabilmektedir.Sosyal medya mecraları da birçok farklı ağdan meydana gelmektedir. Bu bakımdan, buaraştırma büyük bir çemberin sadece bir halkasıdır. Diğer halkalarla/diğer araştırmalarladesteklenen bir çember, sosyal medyanın kamusal alan oluşturma potansiyeli konusundabizlere daha kapsamlı cevaplar verebilecektir.

Today,new media technologies and increasing social media usage have risen many_x000D_ new questions. The question of whether social media can create a new public sphere is one_x000D_ of them. Will the prospect of a democratic public sphere be possible with these new_x000D_ technologies? This is the main question of research conducted through Instagram, a social_x000D_ network with many users. Instagram is a social network where sharing is performed in_x000D_ many different categories. The group that is focused on this study are the accounts that_x000D_ extensively share books and often call themselves "Bookstagram". The reason for focusing_x000D_ on these accounts is because of their close relationship with literature during periods when_x000D_ the public sphere arises. The research, which used survey and discourse analysis methods,_x000D_ asks whether Bookstagram accounts have the potential to create a new public sphere. The_x000D_ public sphere generally can be created by majorities which have many differences. Social_x000D_ media channels also consist of many different networks. In this regard, this research is only_x000D_ a small part of a large research area. Supporting the field with other researches can give_x000D_ us more comprehensive answers on the potential of social media to create a public sphere.
ON THE POTENTIAL OF SOCIAL MEDIA TO CREATE A PUBLIC SPHERE: BOOKSTAGRAM EXAMPLE