Gebelik tanısı alma zamanı ve ilişkili faktörler - (:unkn) unknown (My University, 2006)
Amaç: Gebelik, kadınların hayatını derinden etkileyen önemli bir süreçtir. Gebelik tanısı konulmasıyla birlikte, kadının beslenme alışkanlıklarından ilaç kullanımına kadar yaşam tarzında bir dizi değişiklikler yapması önerilir. Gebelik tanısı alma zamanı, gebeliğin ilk aylarında özellikle ilaç kullanımı açısından kritik bir öneme sahiptir. Bu çalışmada, anne adaylarının gebeliklerini ilk öğrenme zamanı ve bunu etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Prospektif, tanımlayıcı olan bu araştırmada, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Fetal Maternal Tıp Ünitesi'ne gebelik takibi için başvuran 359 gebeye anket uygulandı. Ankette gebe ve eşlerinin sosyodemografik özellikleri sorgulanarak gebeliği öğrenme zamanı ile ilişkileri araştırıldı. Bulgular: Ortalama anne yaşı 29.9±5.1 (18-45), baba yaşı 33.5±5.3 (23-53) idi. Ortalama gestasyon süresi 19.6±9.5 hafta; gebeliği öğrenme zamanı ortalama 39.8H6.4 gündü. Gebelerin %47'si, eşlerinin ise %57'si üniversite mezunuydu. Ailelerin %61.9'unun aylık geliri >1000 YTL olup, %94.7'sinin sosyal güvencesi bulunmaktaydı. Gebe ve eşinin eğitim düzeyi ile gebeliği ilk öğrenme zamanı arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkinin var olduğu (p<0.05), daha yüksek düzeyde eğitimli olanların gebeliklerini daha erken fark ettikleri saptandı. Orta ve yüksek düzeyde geliri olan ailelerin düşük gelir düzeyli ailelere göre (sırasıyla, 37.4 ve 43.8; p<0.05); sosyal güvencesi olan ailelerin de olmayanlara göre gebeliklerini daha erken fark ettikleri saptandı (39.7 ve 42.4 gün; p<0.05). Sonuç: Araştırmamızda eğitim düzeyinin yüksek olması, gebeliğe daha erken tanı konulmasıyla ilişkili bulunmuştur. Gebeliğin olabildiğince erken öğrenilmesi, anne adaylarının teratojen ilaç kullanımı başta olmak üzere, kendilerinin ve fetüsün sağlığının olumsuz etkilenebileceği faktörlerden kaçınmalarına, erken dönemde takip altına alınmalarına imkan sunabilir. Bu yararları dikkate alındığında, düşük gelir ve eğitim gruplarında yer alan kişilerin gebeliklerini daha erken öğrenmelerine yönelik olanakların artırılması yararlı olacaktır.

Objective: Pregnancy is an important period that deeply affects the lives of women in the reproductive age. From the diagnosis of pregnancy, women are proposed to make a serial of changes in their life style, ranging from eating habits to medication use. As the diagnosis time has a critical importance for women in the first months of pregnancy especially for medication use, the aim of this study is to evaluate the first recognition time of their gestation and the factors that have an effect on it. Methods: In this prospective, descriptive study, a questionnaire was given to collect data from 359 pregnant women who applied to the Fetal Maternal Unit of Marmara University Medical School for pregnancy follow-up. In the questionnaire, socio-demograph-ic characteristics of pregnant women and their husbands were questioned and the relation between these characteristics and the first recognition time of pregnancy was investigated. Results: The mean age of the pregnant women was 29.9±5.1 (18-45) years, their husbands' mean age was 33.5+5.3 (23-53). Mean gestational age was 19.6±9.5 weeks; mean recognition time of pregnancy was 39.8±16.4 days. Forty seven percent of pregnant women and 57% of the husbands were university graduates. The monthly income of 61.9% of the families was >1000 NTL, 94.7% had social security. A statistically significant relationship was determined between education level of pregnant women and their husbands and the first recognition time of pregnancy (p<0.05); the higher the education level the earlier were the pregnancies recognized. Also it was determined that families with middle and high monthly income recognized their pregnancy earlier than low income families (37.4 and 43.8 days successively; p<0.05) and that families with social security recognized their pregnancy earlier than those without social security (39.7 and 42.4 days successively; p<0.05). Conclusion: In our study high level of education had a statistically significant relationship with early diagnosis of pregnancy. Learning pregnancy as early as possible, may provide opportunity to avoid primarily the use of teratogenic medications for pregnant women, and the factors that can affect their and the fetus' health negatively and to be taken under follow up in early periods. When these benefits are taken under consideration, it would be beneficial to increase opportunities for people from low income and low educational level groups to recognize their pregnancies earlier.
First recognition time of pregnancy and related factors
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Kadın Araştırmaları