Hatay'daki Arap Ortodoksların Suriye savaşına yaklaşımları - Hançer, Mehmet Kerem (My University, 2019)
Bir toplumun yaşanan problem karşısındaki tutum ve davranışları, o toplumun yapısı hakkında en önemli göstergeler arasında yer almaktadır. Suriye iç savaşının tüm çevre ülkelere etkisi olduğu gibi Türkiye’ye de büyük etkileri olmuştur. Bu etkilerin hissedildiği merkezlerden biri de Suriye sınırında yer alan Hatay ilimizdir. Hatay’da yer alan ve anadili Arapça olan Rum Ortodoksların bu atmosfer içinde Suriye iç savaşına bakış açıları, Hataylı Arap Ortodoksların toplumsal yapıları hakkında önemli göstergeleri içermektedir. Bu bağlamda yerinde derinlemesine mülakat yöntemi kullanılarak gözlemlerde bulunulmuştur. Derinlemesine mülakat ve gözlem dışında da Hataylı Rum Ortodokslarla ve Suriye iç savaşıyla ilgili literatür taraması yapılarak Hataylı Rum Ortodoksların Suriye iç savaşına bakış açıları tarihsel süreçler de göz önünde bulundurularak tespit edilmeye çalışılmıştır.İzlenen yöntem ve çalışmalar sonucunda Hataylı Rum Ortodoksların etnik ve dinsel kimlik algıları ile milliyetçilik anlayışlarına yönelik önemli tespitlere varılmıştır.Tespitlerden en dikkat çekeni ise Antakyalı Rum Ortodoksların görünürde çok fazla anlaşılmayan kimlik sorunu olmuştur. Tezin bütününe ve sonucuna bakıldığında Suriye iç savaşına bakış, Antakyalı Rum Ortodoksların kimlik bunalımını gözler önüne net bir biçimde çıkarmıştır.Tezin ortaya koyduğu bir başka tespit ise dışarıdan gelen müdahalelerin toplumların yapılarını kalıcı olarak değiştirebildiği gerçeğidir. Antakyalı Rum Ortodokslar, bu gerçekliğe çalışmamız kapsamında önemli bir örnek teşkil etmiştir. Ayrıca yine çalışmamız kapsamında, akademik dünyaya, komşu iki ülkedeki aynı yapıya sahip azınlık grupların birbirlerinin sorunlarına bakış açıları örnek olarak sunulmuştur.

The attitudes and behaviours of a society facing a problem are among the most important indicators for the structure of that society. The Syrian Civil War has had a heavy impact on Turkey, as well as on all the surrounding countries. One of the places where this impact has been most intensely felt, is the Province of Hatay, located on the Syrian border. The points-of-view of the Greek Orthodox of Hatay, whose native language is Arabic, vis-à-vis the Syrian Civil War contain important indicators for the structure of the Orthodox of Hatay. In this context, observations have been made locally, by using the in-depth interview method. Besides in-depth interviews and observations, literature research has been done concerning the Orthodox of Hatay and the Syrian Civil War, in order to determine the points-of-view of the Arab Orthodox of Hatay vis-à-vis the Syrian Civil War, by taking into account the historical processes.As a result of the applied methods and studies, important findings have been reached concerning the perceptions of ethnic and religious identity among the Arab Orthodox of Hatay and their understanding of nationalism.The most remarkable of the findings has been the identity issue of the Arab Orthodoxy of Antioch, which has remained largely invisible. From the thesis as a whole and its conclusion, it appears that the way the Orthodox of Antioch look at the Syrian Civil War has clearly revealed their identity crisis.Another finding of the thesis is that external interventions can permanently alter the structures of societies. The Orthodox of Antioch are within the context of the present research an important example of this reality. In addition, within the scope of this study, the perspectives of the minority groups of the same structure in the neighbouring countries on each other’s problems have been attained as samples.
Keywords: Antakya; Arabs; Arap; Araplar; Hatay; Middle East; Orta Doğu; Orthodox; Ortodoks; Suriye; Suriye Arap