REEL POLİTİĞİN TÜRK-ALMAN İLİŞKİLERİNE YANSIMASI: ALMANLARIN ÜLKELERİNE DÖNMESİ VE TÜRKİYE’DE KALANLARIN ENTERNE EDİLMESİ (1944-1945) - (:unkn) unknown (My University, 2016)
İkinci Dünya Savaşı'nda Türkiye denge politikası sürdürerek savaşın dışında kalabilmek için gayret göstermiştir. 1943 yılından itibaren savaşın Müttefik Devletler lehine gelişmesiyle Türkiye'nin bu ülkeler yanında savaşa katılması yönünde baskı söz konusu olmuştur. Savaşın aldığı durumu göz önüne almak zorunda kalan Türkiye, 1944 yılından önce Almanya'ya krom ihracını durdurmuş, ardından Almanya ile diplomatik ilişkisini kesmiştir. Alman Büyükelçisi başta olmak üzere bazı diplomatlar ve Alman vatandaşları Türkiye'den ayrılmıştır. Bu günlerde bazı Alman vatandaşların ise Almanya'ya dönmemek için Türk yetkililere müracaatı söz konusu olmuş ve Almanlar Anadolu'nun bazı şehirlerinde enterne edilmişlerdir. Bu enterne grubuna bir süre sonra Türk diplomatlarla mübadele edilememiş Alman diplomatlar da ilave olmuştur. Savaşın bitmesinden sonra şartların değişmesiyle Aralık 1945'te enterne dönemi sona ermiş ve Almanlar istedikleri yere gitmeleri hususunda serbest kalmışlardır

REFLECTION OF REALPOLITIK TO TURKISH-GERMAN RELATIONS: RETURN OF GERMANS TO THEIR COUNTRY AND DISABLING THE REST IN TURKEY (1944-1945) During World War II, Turkey maintained the equilibrium policy to stay out of the war. Since the war had gone in favour of The Allies some pressure have been put on Turkey to participate in it. In these conditions, Turkey had stopped exporting chrome to Germany, then eventually have cut off diplomatic relations with Germany. German ambassador being in the first place, some diplomats and German nationals left Turkey. Back in those days, some German citizens appealed to the Turkish authorities to stay in Turkey. These are interned in some cities of Anatolia. After a while some German diplomats who could not have been interchanged with Turkish diplomats, joined to this group. Internment period has ended after circumstances had changed at the end of the War (December 1945) and Germans were released to go whereever they want.
REFLECTION OF REALPOLITIK TO TURKISH-GERMAN RELATIONS: RETURN OF GERMANS TO THEIR COUNTRY AND DISABLING THE REST IN TURKEY (1944-1945)
Keywords: Tarih