Solunum yolu enfeksiyonu olan çocuklarda nazofarenksde Streptococcus pneumoniae kolonizasyon epidemiyolojisi - (:unkn) unknown (My University, 2004)
Çalışmamızda, solunum yolu enfeksiyonu olan 324 çocuktan alınan nazofarenks sürüntü örneklerinde, pnömokok kolonizasyon oranı, serotip ve antibiyotik duyarlılıkları ile kolonizasyona neden olan risk faktörlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Hastaların 92'sinden (%28) Streptococcus pneumoniae izolasyonu yapılmıştır. Serogruplama/tiplendirme için, aşılarda bulunan serogrup/tiplere karşı antiserumlarla, kapsül şişme yöntemi ile yapılmış ve pnömokokların 43'ü (%46.7) tiplendirilebilmiştir. En sık karşılaşılan serotiplerin 19F, 6B, 3 ve 23F olduğu belirlenmiş ve izole edilen suşların, 7 değerlikli konjuge pnömokok aşısının içerdiği serogrupların %35.8'i, 9 değerlikli konjuge pnömokok aşı içeriğinin %40'ı, 11 değerlikli aşı içeriğinin ise %46.7'si ile örtüştüğü saptanmıştır. Suşların 32'sinde (%34.8) düşük düzey penisilin direnci (MİK: 0.1-1$mu$/ml), 1'inde (%1.02) yüksek düzey penisilin direnci (MİK $geq$ 2 $mu$/ml) saptanmıştır. Penisilin dirençli pnömokok taşıyıcılığının en fazla %12.5 oranı ile viral üst solunum yolu enfeksiyonu tanısı alan çocuklarda olduğu görülmüştür. Trimetoprim-sulfametoksazole %31.5, eritromisine %9.8, kloramfenikole %6.5, klindamisine %4.3, seftriaksona %1 oranında direnç saptanmış, rifampisine dirençli suş saptanmamıştır. S.pneumoniae kolonizasyonu için sorgulanan risk faktörlerinden ailenin gelir düzeyinin düşük olması anlamlı bulunurken; evde anaokuluna giden kardeşin bulunması, son üç ay içinde antibiyotik kullanımı ve kullanılan antibiyotik sayısının 2 veya üzerinde olmasının, penisilin dirençli pnömokok taşıyıcılığını artırdığı saptanmıştır (p<0.05).