Multiagent systems development for a sales application - Samur, Sümeyye (My University, 2006)
SATIŞ UYGULAMASI İÇİN ÇOK ETMENLİ SİSTEM GELİŞTİRİLMESİ Akıllı etmenlerin karmaşık dağınık sistemleri tasarımında çok yardımcı olan özerklik, sosyallik ve proaktivite gibi bazı özellikleri vardır. Akıllı etmenler, sadece kendi kazançlarını düşünen satıcı ve alıcıların olduğu pazarlama işlemlerinde de kullanılabilirler. Bu sistemlerde normal olarak satıcılar ürünleri en yüksek fiyata satmak isterlerken alıcılar da en ucuza almak isterler. Ayrıca, zaman sınırlaması her iki taraf için de çok önemlidir. Zira hiç kimse, o sırada başka bir satıcı ya da alıcı bulabilecekken, bir teklife ya da isteğe gelecek cevabı bekleyerek zaman kaybetmek istemez. Çoklu etmenli sistemler, bilgisayar ağları üzerinden mesaj alıp göndererek birbirleriyle etkileşime geçebilen çok sayıda etmen içerirler. Bu sistemler, özellikle farklı ve birbiriyle ters düşebilen amaçlara sahip insan ya da şirketlerin olduğu durumlarda çok kullanışlıdırlar, tıpkı pazarlama problemlerinde olduğu gibi. Böyle durumlarda, en makul çözüm şirketlerin ya da insanların kendi amaç ve çıkarlarını temsil eden etmenler yapmalarını sağlamaktır. Bu çalışmada her satıcı ve alıcı için bir etmen oluşturduğumuz “Satış Uygulaması için Çok Etmenli Sistem Geliştirilmesi” uygulamasını önerdik. Deneysel çalışmalarımızda, satıcıların sayısını birer birer arttırarak etmenleri çalıştırdık ve bunların çıktılarını sunduk.

MULTIAGENT SYSTEMS DEVELOPMENT FOR A SALES APPLICATION Intelligent agents do have certain properties, such as autonomy, sociality, proactivity, which are useful to design and implement complex distributed systems. They can be used in marketing transactions where there are several sellers and buyers who only want to get benefit for themselves. Normally, sellers want to sell at the highest price and buyers want to buy at the lowest. Time limitation is also very important for both parties because nobody wants to waste time while waiting for an answer to a request or an offer since they can find other sellers or buyers. A Multiagent System (MAS) consists of a number of agents which interact with each other, typically by exchanging messages through some computer network infrastructure. MASs are quite useful if there are different people or organizations with different and conflicting goals, as in marketing problems. The only feasible solution in such cases is to allow various companies or humans to create their own agents that represent their goals and interests. This study includes “Multiagent Systems Development for a Sales Application” in which we create agents for each buyer and seller. In our experimental study, we run the agents by increasing the number of sellers one by one and present the outputs of them.
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği; Bilgisayarlı Kontrol; Çok Etmenli Sistemler