Minyatürlü Garâibü's - Sigâr nüshalarının analizi (İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi) - Şar, Hatice Dilek (My University, 2025)
Minyatürlü Garâibü's - Sigâr nüshalarının analizi (İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi) Bu çalışmada, İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi’nde bulunan T.5470, T.5669 ve T.5468 envanter numaralarına kayıtlı Ali Şir Nevâi’ye ait Garâibü’s-Sigar adlı eserinin üç nüshası incelenecektir. 16. yüzyılda Safevî dönemi Herat’ta hazırlandığı düşünülen eserler, yalnızca minyatür sanatı açısından değil, tezhip yönüyle de değerlendirilecektir. Nevâi’nin 20 yaşına kadar yazdığı şiirleri içeren bu divanın incelenecek üç nüshasında toplamda on yedi minyatür, renk, kompozisyon, denge ve kurgu bakımından karşılaştırmalı bir analiz çerçevesinde ele alınacaktır. T. 5669 numaralı nüshanın takdim ve serlevha sayfalarının tezyinatı, Vakvak Üslubu ile bezendiği için ayrıca detaylı bir incelemeye tabi tutulacaktır. İncelemelerin sonucunda elde edilen bilgiler, tasarım süreçlerine yönelik teorik ve pratik kazanımlar sunacaktır.

Analysis of the Miniatured Garâıbü’s-Sıgâr manuscrıpts (Istanbul University Rare Books Library) In this study, the miniatures from three works of Garâibü’s-Sigâr by Ali Şir Nevâi, cataloged under inventory numbers T.5470, T.5669, and T.5468 at the Rare Books Library of Istanbul University, will be examined. These works, believed to have been produced in Herat during the Safavid period in the 16th century, will be evaluated not only in terms of miniature art but also with respect to illumination techniques. The three examined copies of this divan, which contains Nevâi’s poetry up to the age of twenty, include a total of seventeen miniatures that will be analyzed comparatively in terms of color, composition, balance, and narrative structure. Additionally, the presentation and title page of the copy numbered T.5669, adorned in the Vakvak style, will be subjected to a detailed examination. The findings of these analyses will provide both theoretical and practical insights into design processes.
Analysis of the Miniatured Garâıbü’s-Sıgâr manuscrıpts (Istanbul Unıversıty Rare Books Lıbrary)
Keywords: Ali Şir Nevâi; Ali Şir Nevai, 1441-1501; Alisher Navoii, 1441-1501; Garâibü’s-Sigar; Minyatür; Safavid; Safevî Miniature