Türkiye ekonomisinde ticari ve finansal açıklığın makroekonomik değişkenler üzerindeki etkisinin ekonometrik analizi - Ecesoy, Hasan (My University, 2009)
TÜRKİYE EKONOMİSİNDE TİCARİ VE FİNANSAL AÇIKLIĞIN MAKROEKONOMİK DEĞİŞKENLER ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN EKONOMETRİK ANALİZİ Dünya ekonomisinde özellikle geçen yüzyılın son çeyreğinde küreselleşme eğilimleri artmıştır. Bu küreselleşme olgusunun sonucu olarak birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de uygulamaya konan ticari ve finansal serbestleşme politikaları neticesinde, dikkate değer ölçüde ticari açıklık ve finansal açıklık düzeyine erişilmiştir. Bu çalışmada; ticari ve finansal açıklığın gelişimi ve sonuçları değerlendirilmiş olup ayrıca Türkiye ekonomisindeki etkileri de zaman serisi ekonometrik teknikleri ile analiz edilmiştir. Ticari ve finansal açıklık ile temel makroekonomik değişkenler arasında anlamlı ilişkiler olduğu ortaya konmuştur.

THE ECONOMETRIC ANALYSIS OF THE EFFECTS OF TRADE AND FINANCIAL OPENNESS ON MACROECONOMIC VARIABLES IN TURKISH ECONOMY Globalization effects were spreaded all over the world especially in the last quarter of the previous century. As a result of trade and financial liberalization policies, which have been imposed in Turkey, as in many countries as a result of globalization fact, noticeably trade and financial openness degrees have also been achieved in Turkish economy. In this study, it is aimed to assess the evolution and the results of trade and financial openness. Also the effects of trade and financial openness in Turkish economy are analyzed with the time series econometric methods. The results of the analysis show that there are meaningful relationship between some macroeconomic variables and liberalization of trade and finance.
Keywords: Ekonomi; Makroekonomi