Duygusal emeğin iş stresi üzerine etkisinin incelenmesi : kamu çalışanlarına yönelik bir araştırma - Yıldız, Hidayet (My University, 2019)
Bu tez çalışmasının literatür bölümünde duygusal emek kavramı, duygusal emek yaklaşımları, duygusal emeğin boyutları, duygusal emeği etkileyen unsurlar ve sonuçlarının yanı sıra iş stresi kavramı, iş stresinin boyutları, iş stresi kaynakları, iş stresinin sonuçları ve yönetimi konuları ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Bu çalışma duygusal emek ile iş stresi arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla 2019 yılında İstanbul’da bir ilçe belediyesinde çalışan 347 beyaz yakalı iş gören üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama yöntemi olan anket tekniğinden yararlanılmıştır. Aynı zamanda araştırmada elde edilen veriler SPSS programında nicel analiz yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucuna göre duygusal emek ile iş stresi arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Bunun yanı sıra, duygusal emeğin boyutlarından olan yüzeysel davranış ile iş stresi ve iş stresi boyutları olan zaman stresi ve endişe stresi arasında anlamlı ve pozitif ilişki olduğu fakat derinlemesine davranış ve : Duygusal Emek, İş Stresi, Kamu İş görenleri.samimi davranış ile iş stresi ve iş stresi boyutları olan zaman stresi ve endişe stresi arasında anlamlı bir ilişki olmadığı gözlemlenmiştir.

In the literature section of this thesis, the concept of emotional labor, approaches of emotional labor, dimensions of emotional labor, factors affecting emotional labor and the results, as well as the concept of job stress, dimensions of job stress, sources of job stress, results of job stress and management issues are discussed in detail.This study was conducted on 347 white-collar workers working in a district municipality in Istanbul in 2019 to examine the relationship between emotional labor and job stress. In this research, questionnaire technique which is a data collection method was used. At the same time, the data were analyzed by using quantitative analysis methods in SPSS program.The results of the study revealed that there is a positive and significant relationship between emotional labor and job stress. Additionaly, there are positive and significant relationships between surface acting(one of the dimensions of emotional labor) and job stress and its dimensions which are time stress, anxiety stress respectively. However, deep acting and naturally felt emotions do not have significant relationships with job stress and its dimensions which are time stress and anxiety stress.
Keywords: Business; Duygusal Emek; Emotional Labour; İş Stresi; İşletme; Job Stress; Kamu İş görenleri; Public Employee