Politik yetinin çatışma yönetimi tarzları ve iş stresi üzerine etkisi - Bapygulova, Akmaral (My University, 2019)
POLİTİK YETİNİN ÇATIŞMA YÖNETİMİ TARZLARI VE İŞSTRESİ ÜZERİNE ETKİSİİş stresi zamanımızın çok sık görülen sorunlarından biridir. İş stresi bireyin hem kişisel hem de örgütsel hayatına olumsuz yansımaktadır. Stres ile baş etmede kullanılan araçların biri de politik yetidir. Politik yetiye sahip insanlar network yeteneği, sosyal beceriklilik, kişilerarası etki ve içten görünme kabiliyeti sayesinde stresli olayları tehdit olarak görmemekte ve durumu kontrol altında tuttuklarını hissetmektedir. Politik yetiye sahip insanlar çatışma yönetiminde de başarılı oldukları düşünülerek hangi çatışma yönetimi tarzlarını tercih ettikleri araştırılmıştır. İş yerinde çatışmalar iş stresi nedenlerinden biridir ve doğru yönetildiği halde örgüt için avantajlar sağlamaktadır. Böylece politik yetinin iş stresi ve çatışma yönetimi tarzları üzerine etkisini araştırma amacıyla Kırgızistan’da çalışan 233 kişiye anket yapılmıştır. Araştırmada Politik yeti envanteri (Ferris, 2005), Örgütsel çatışma envanteri (Rahim, 1983) ve İş stresi ölçeği (Haynes, 1994) gibi veri toplama araçlarından yararlanılmıştır. Araştırmada özellikle her değişkeni oluşturan alt boyutlar arasındaki ilişkilere bakılmıştır. Araştırma sonucunda politik yetinin iş stresi üzerinde direkt etkisinin bulunmadığı, kişilerarası etki boyutunun iş stresini azalttığı, içtenliğin ise stresi arttırdığı ortaya koyulmuştur. Politik yetinin bütünleştirme çatışma yönetimi stili üzerinde en büyük etkisi bulunmuştur. Çatışma yönetimi stillerinden bütünleştirmenin stresi azalttığı, kaçınmanın ise arttırdığı görülmüştür.

THE EFFECT OF POLITICAL SKILL ON CONFLICT MANAGEMENT STYLES AND WORK STRESSWork stress has become one of the widespread problems of our days. Work stress affects negatively both personal and organizational life. One of the instruments used in coping with stress is political skill. Politically skilled people do not perceive stressful events as a threat thanks to their networking ability, social astuteness, interpersonal influence and ability to appear sincere that give them sense of control over situation. Considering that politically skilled people succeed in conflict management as well, their preferences of conflict management styles were investigated in this paper. Workplace conflicts are one of the triggers that cause work stress and may bring advantages for organization if managed properly. The purpose of present study was to examine the effect of political skill on conflict management styles and work stress among people working in different sectors in Kyrgyzstan. 233 people were surveyed using Political Skill Inventory (Ferris, 2005), Organizational Conflict Inventory (Rahim, 1983) and Job Stress Scale (Haynes, 1994). The special attention was payed to the relationship between dimensions of each variable. Findings showed that political skill did not have direct effect on work stress, interpersonal influence reduced work stress and apparent sincerity increased stress. Political skill had the strongest effect on integrating conflict handling style. The use of integrating conflict management style reduced work stress, whereas avoiding style increased.
Keywords: Business; conflict management; Çatışma yönetimi; İş stresi; İş stresi Political skill; İşletme; Job stress; Politik yeti; work stress