Über die ziele der Deutschen integrationskurse in der Türkei und ihre ergebnisse - Akdağ, Dilek Başkan (My University, 2010)
ÖZET TÜRKİYE’DE GERÇEKLEŞTİRİLEN ALMANCA UYUM KURSLARININ AMAÇ VE SONUÇLARI ÜZERİNE Über die Ziele der Deutschen Integrationskurse in der Türkei und ihre Ergebnisse adlı bu çalışma ile, uyum kurslarındaki müfredatın ve kullanılan ders kitabı Schritte 1/ 2’nin ve ek kaynaklarının kursların sonunda yapılan Start Deutsch 1 sınavı için yeterli olup olmadığının gösterilmesi amaçlanmıştır. zeyi basamakları ve sınavları ile bu düzeylere göre dil yeterlilik tanımları hakkında bilgi vermektedir. İkinci bölümde, küreselleşme sürecindeki uyum ve göç konuları ile Almanya’da yeni yasa ve sonuçları ön plana çıkarılmıştır. Üçüncü bölümde, uyum kurslarında Almanca eğitimi alan katılımcı profilleri hakkında bilgi verebilmek amacıyla farklı sınıflarda öğrenim gören 30 öğrenci ile yapılan ankete ve sonuçlarının dil edinimini nasıl etkilediğine yer verilmiştir. Dördüncü bölüm öğretmen kadrosu profili hakkında bilgi vermek için yapılan bir anketi,sonuçlarını ve öğretmenlerin katılımcılar hakkındaki yorumlarını içermektedir. Beşinci bölümde, Schritte 1/ 2 ders kitabının ve kullanılan diğer malzemelerin analizi ve değerlendirmesi yer almaktadır. Son bölüm, sınav hakkında genel bilgiyi ve Alman Kültür Merkezi’nde 30 öğrencinin katıldığı örnek sınavın sonuçlarının değerlendirmesini içermektedir.

ABOUT THE AIMS AND RESULTS OF GERMAN INTEGRATION COURSES IN TURKEY This study named Über die Ziele der Deutschen Integrationskurse in der Türkei und ihre Ergebnisse contains a research on the competence in the syllabus carried out in the integration courses and the book Schritte 1/ 2 and other course materials for Start Deutsch 1 exam at the end of the courses. Chapter one gives information about language levels, the exams and the description of language competence. In chapter two, emigration and integration issues in the globalization process, the new law that passed in Germany and the effects of it are emphasized. In the third chapter, what is pointed out is the questionnaire give n to 30 course attendees from different classes to collect information about the attendee profile in the integration courses and how its results affect language acquisition. Fourth chapter contains a questionnaire to give information about the teaching staff’s profile , the results of it and the comments of the teachers on the attendees. In the fifth chapter, there is an analysis and evaluation of Schritte ½ and the other materials. Last chapter includes the general information of the real exam and an evaluation of 30 attendees’ mack exam results in Goethe Institute.
Türkiye’de gerçekleştirilen ve Almanya’ya yönelik Almanca uyum kurslarının amaç ve sonuçları üzerine
Keywords: Alman Dili_Öğrenim ve Öğretim