Generalize agresif periodontitisli hastaların subgingival plak örneklerinden elde edilen Actinobacillus actinomycetemcomitans izolasyonlarının karakterizasyonu - (:unkn) unknown (My University, 2003)
Bu çalışmanın amacı, generalize agresif periodontitis (GAgP) tanısı konulan ve subgingival plak örneklerinde Actinobacillus actinomycetemcomitans (A. actinomycetemcomitans) saptanan hastaların, A. actinomycetemcomitans izolasyonlarının, serotipik ve genotipik analizlerle karakterize edilmesidir. Çalışmaya, 14 GAgP hastadan elde edilen 52 A. actinomycetemcomitans izolasyonu (kişi başına 3 veya 4 izolasyon olmak üzerine) dahil edilmiştir. Bütün izolasyonların serotipik tayini immünodifüzyon yöntemiyle kullanılarak yapılmıştır. Ayrıca, 42 izolasyonun (kişi başına 3 izolasyon olmak üzere) genotipik analizi rastgele primerize edilmiş polimeraz zincir reaksiyonu (APPCR) yöntemi kullanılarak yapılmıştır. 14 hastanın 10 tanesinde tek bir serotip saptanmıştır. Dört hastada ise serotipik tayini yapılamayan ve serotiplenebilir izolasyonlar birarada bulunmuştur. Hastalar arasında A, actinomycetemcomitans serotip dağılımı; %7'si serotip a, %29'u serotip b, % 57'si serotip c, %7'si serotip e ve %29'u serotipik tayini yapılamayan izolasyonlar olarak tespit edilmişir. 42 A. actinomycetemcomitans izolasyonu arasında 7 farklı APPCR genotip bulunmuştur. En sık görülen APPCR genotip, serotip c'ye ait olan genotip 3 olarak saptanmıştır. Sonuç olarak, Türk GAgP hastalarında serotip d'ye oldukça nadir olarak rastlanırken, en sık serotip c tespit edilmiştir. Serotip c'nin bu hasta grubunda en yüksek'oranda bulunması, A. actinomycetemcomitans serotiplerinin hastalıklara göre spesifik dağılımında coğrafik farklılıklar gösterebildiğini ortaya koymaktadır.

The aim of the study was to investigate A. actinomycetemcomitans serotype and genotype distribution among subgingival A. actinomycetemcomitans isolates of patients with generalized aggressive periodontitis. A total of 52 A. actinomycetemcomitans isolations recovered from 14 patients with GAgP were included in this study (3 to 5 isolates per subject). All isolates (n=52) were serotyped by using immunodiffusion assay and 42 isolates (3 isolates per subject) were also genotyped using arbitrarily primed polymerase chain reaction (APPCR) method. Ten of the 14 subjects included in this study harbored only one serotype. Four subjects had serotypeable isolates with nonserotypeable ones. The serotype distribution among patients were as follows: serotype a 7%, b 29%, c 57%, e 7%, and nonserotypeable isolates 29%. Among 42 isolates 7 distinct APPCR genotypes were detected. Most common APPCR genotype was genotype 3 belonged to serotype c. The results showed that serotype d isolates were very rare but serotype c isolates were common among Turkish patients with GAgP. The frequent detection of serotype c among the study subjects shows that the serotype distribution in relation to periodontal status can be vary related to the geographical differences.
Characterization of Actinobacillus actinomycetemcomitans isolates collected from subgingival plaque samples of generalized aggressive periodontitis patients
Keywords: Biyoloji; Viroloji; Mikrobiyoloji