Okul öncesi çocuklarda erken çocukluk dönemi çürükleri görülme sıklığı ve çeşitli risk faktörlerinin değerlendirilmesi: Pilot çalışma - KARGÜL, BETÜL (My University, 2016)
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı; Trakya Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı’na başvuran okul öncesi çocuklarda erken çocukluk dönemi çürükleri (EÇÇ) görülme sıklığı ve çeşitli risk faktörlerinin değerlendirilmesidir. GEREÇ-YÖNTEM: Çalışmaya, Trakya Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı'na başvuran 3-5 yaş aralığında olan süt dişlenme döneminde 110 çocuk dahil edilmiştir. Çocukların süt dişlerindeki çürüklerinin tespit edilmesinde Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) önerdiği dmf-t, (Çürük, çürük nedeniyle çekilmiş, dolgulu diş sayısı toplamı) ve dmf-s (Çürük, çürük nedeniyle çekilmiş, dolgulu diş yüzeylerinin toplamı) çürük indeksleri kullanılmıştır. Çocuğun yaşı, cinsiyeti, ebeveynin eğitim düzeyi, sosyoekonomik düzeyi gibi sosyo-demografik bilgileri içeren; bununla birlikte çocuğun ağız ve diş sağlığı ve beslenme alışkanlıkları ile ilgili sorulardan oluşan anket formu doldurulmuştur. BULGULAR: 52 (%47) kız ve 58 (%63) erkek olmak üzere 110 çocuğun yaş ortalaması 4.54± 1.31 olarak tespit edilmiştir. 94 (%86) çocuğun anne sütü ile beslendiği ve 45 (%41) çocuğun biberon kullandığı belirlenmiştir. İlk fırçalamaya başlama yaşı ortalama 2.6 olarak bulunmuştur. 44 çocuğun (%40) günde 2 kez diş fırçaladığı ve 106 çocuğun (%96) günde 1-3 kez ara öğün tükettiği saptanmıştır. Çocukların dmft değeri 10.09 ±4.92, dmfs ise 25.80± 16.84 olarak belirlenmiştir. SONUÇLAR: Beslenmenin ve ağız hijyenin erken yaş grubu çocuklarda çok önemli olduğu; beslenme ve ağız ve diş bakımı ile EÇÇ arasında ilişki olması nedeni ile erken dönemde ağız hijyeninin sağlanması ve beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi ile bu riskin azaltılabileceği düşürülebilecektir.