Algı yöneti̇mi̇ bağlamında sosyal medya: teröri̇zmle mücadelede türki̇ye örneği - POYRAZ, EMEL (My University, 2023)
Yapılan çalışma günümüzün en önemli kitle iletişim aracı olan sosyal medyanın algı yönetimi kavramı bağlamında incelenmesini, sosyal medyanın geleneksel kitle iletişim araçlarına kıyasla algı yönetimi faaliyetlerini yürütebilmek adına daha uygun bir zemin olduğunu ortaya koymayı ve sosyal medyanın en sorunlu alanlarından bir tanesi olan bilgi düzensizlikleri, dezenformasyon ve manüpilatif içerikler kapsamında algı yönetimi faaliyetlerine karşı farkındalık yaratarak bu tarz faaliyetlere karşı terörizm kavramı çerçevesinde çözüm önerilerinin ve yaklaşımlarının geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Çalışmanın araştırma bölümünde amaçlı örnekleme yöntemi kullanılarak alanda belirtilen konu kapsamında çalışmaları bulunan ve bu bağlamda hem teorik hem de pratik bilgiye sahip on altı akademisyen ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler neticesinde elde edilen veriler MAXQDA Analytics Pro 2022 programı yardımıyla tematik ve içerik analiz yöntemlerine tabii tutulmuştur. Yapılan analizler neticesinde, terörizmle mücadele kapsamında sosyal medya üzerinden yürütülen algı yönetimi faaliyetlerine karşı önlemler geliştirilebilmesi ve bu süreç içerisinde sosyal medyanın etkin olarak kullanılabilmesi amacıyla konu hakkında terörizmle mücadele kapsamında medya faaliyetleri, kamu kurum ve kuruluşlarının sosyal medya kullanımı, terör örgütlerinin sosyal medya kullanımı ve terörizmle mücadelede sosyal medya paylaşım sorumluluğu olmak üzere dört ana temaya ulaşılmıştır. Bu kapsamda sosyal medyanın algı yönetimi ve manipülasyon bağlamında nasıl ve ne şekilde kullanılması gerektiğine, özellikle terörizmle mücadele yöntemlerinden bir tanesi olan medya faaliyetleri kapsamında sosyal medyanın nasıl daha etkin bir araç olarak kullanılabileceğine ve konu hakkında farkındalık yaratılabileceğine dair çözüm önerileri sunulmaktadır. Anahtar Kelimeler: Algı Yönetimi, Sosyal Medya, Terörizm, Terörizmle Mücadele

The study aims to examine social media, which is the most important mass communication tool of today, in the context of perception management concept, to reveal that social media is a more suitable ground to carry out perception management activities compared to traditional mass media, and to raise awareness against perception management activities within the scope of information irregularities, disinformation and manipulative content, which is one of the most problematic areas of social media, and to develop solutions and approaches within the framework of the concept of terrorism against such activities. In the research part of the study, purposeful sampling methods were used and interviews were conducted with sixteen academics who have studies in the field within the scope of the specified subject and have both theoretical and practical knowledge in this context. The data obtained as a result of the interviews were subjected to thematic and content analysis methods with the help of MAXQDA Analytics Pro 2022 program. As a result of the analysis, in order to develop measures against perception management activities carried out through social media within the scope of combating terrorism and to use social media effectively in this process, four main themes were reached: media activities within the scope of combating terrorism, social media use by public institutions and organizations, social media use by terrorist organizations and social media sharing responsibility in combating terrorism. In this context, solutions are offered on how and how social media should be used in the context of perception management and manipulation, how social media can be used as a more effective tool and how awareness can be raised about the issue, especially within the scope of media activities, which is one of the methods of combating terrorism. Keywords: Perception Management, Social Media, Terrorism, Counter-Terrorism
Perception Management in the Context of Social Media: Case of Turkey in Counter-Terrorism
Keywords: Algı Yönetimi; Sosyal Medya; Terörizm; Terörizmle Mücadele; Perception Management; Social Media; Terrorism; Counter-Terrorism