Kuruluşundan günümüze Makedonya İslam birliği’nin örgün ve yaygın din eğitimi hizmetleri - Sejiıni, Habibe (My University, 2019)
Bu araştırmanın amacı İslam Birliği’nin örgün ve yaygın din eğitimi-öğretimikurumlarının, kurulduğu günden bugüne geçirmiş olduğu kurumsal değişimini tespitleberaber; Makedonya’da yaşayan Müslüman toplumun (Arnavut, Türk, Torbeş ve Romen)yaşadığı sorunları ele alarak çözümü için gösterilen gayretleri orataya koymaktır.Araştırmada mülakat ve gözlem metodu kullanılmıştır. Verinin toplanması için resmikurumlarla görüşme ve İslam Birliği’nde çalışan birçok kişi ile birebir iletişimegeçilmiştir.Araştırmamızın birinci bölümünde İslam Birliği’nin kuruluş tarihi olan Kraliyetdönemi ve Yugoslavya’da İslam Birliği’nin din eğitimi alanında yürüttüğü faaliyetlerhakkında geniş bir bilgi verilmiştir.Araştırmamızın ikinci bölümünde ise bağımsızlık sonrası Makedonya’da eğitimsistemi ve din eğitimin genel eğitim sistemindeki yeri ve bu ders ile ilgili özellikleranlatılmaya çalışılmıştır. İlk ve ortaöğretimde yer alan İslam din eğitimi dersi hakkındave İslami dini okullar hakkında daha geniş bir şekilde bilgi verilerek anlatılmayaçalışılmıştır.vAyrıca İslam Birliği örgün din eğitimi alanında yürütüğü İsa Bey Medresesi veİslami İlimler Fakültesi kurumları araştırılmaya çalışılmıştır.Araştırmanın sonunda ise, elde edilen bilgiler özetlenmiş ve bazı önerilere yerverilmiştir. Bu süreçte bazı eğitim kurumları ziyaret edilmiş, yetkililerle görüşülerekdökümanlar elde edilmiş ve konuyla ilgili kaynaklar incelenmiştir..

The aim of this study is to determine the institutional change of the Islamic Union'sformal and non-formal religious education institutions since its establishment. Anotheraim of the study is to address the problems faced by the Muslim community in Macedonia(Albanians, Turks, Torbesh and Romanians) and to state the efforts made to solve theseproblems. Interview and observation method was used in the research. In the process ofdata collections, interviews were conducted with goverment agencies and many peopleworking in the Islamic Union were communicated individually.In the first part of the research, extensive information has been given about theThe Royal period when the Islamic Union was established and its activities in the field ofreligious education in Yugoslavia.In the second part of the study, the education system in post-independenceMacedonia and the place of religious education in the general education system and the viifeatures related to this course are explained. Information was given about the Islamicreligion lesson in primary and secondary education and Islamic schools were explainedin detail. In addition, the institutions of Isa Bey Madrasa and Islamic Sciences Facultywere examinated.At the end of the research, the information obtained was summarized and somesuggestions were made. During this process, some educational institutions were visitedand documents were obtained by meeting with the authorities. Resources related to thesubject were examined.
Keywords: Din; Din eğitimi; Education; Eğitim; Islamic Union; İslam Birliği Religion; Macedonia; Makedonya; Religious education