Bir kültürün halkla ilişkileri - Kargılı, Bahadır (My University, 2000)
Halkla İlişkiler bilim dalı çağımızın, iletişim teknolojisine ve insan hayatına getirdiği yeniliklerden nasibini almakta ve inanılmaz bir hızda her geçen gün yeni anlamlar ve boyutlar kazanmaktadır. Bu tez çalışması'nda halkla ilişkiler kitaplarında pek sık karşılaşmadığımız bir konuda yazılmış bir tez'dir. Gerçektende içerisinde bir tez içermektedir : Bir Kültür'ün Halkla İlişkileri Nedir ve Nasıl Yapılır ? Çalışmanın ilk bölümünde halkla ilişkiler ve kültür kavramlarına ayrı ayrı değinilmiş, terimlerin tarihsel ve bilimsel gelişimlerine dikkat çekilmiştir. Bu bölümün son kısmında ise, kültür'ün halkla ilişkileri deyimi geliştirilen fikirlerle desteklenip açıklanmıştır. Konuyu oluşturan her iki teriminde soyut kavramlar olması ve sosyal bilimlerin bu gibi terimlerin tanımlanmasında belli kıstaslara sahip olamayışı kültür'ün halkla ilişkileri teriminede yansıyıp anlaşılmasında anlamsal olarak bazı zorluklar çıkarmaktadır. Fakat çalışmanın gidişatı bu karmaşıklığı çözme çabasındadır. İkinci bölüm, kültür ve beslenmenin ilişkisini, Türk mutfak kültürü'nün özelliklerini ve tarihsel gelişimini bize anlatmakta ve halkla ilişkileri yapılacak olguların derinine analizini vermektedir. İkinci bölümün sonunda küreselleşme ve fast food yemek kültürünün nasıl ortaya çıktığı tarihsel olarak ele alınırken adı geçen kavramlarda tanımlanmıştır. Üçüncü bölüm, seçilen bazı fast food firmalarının özellikle A.B.D. pazarında uyguladıkları etkin halkla ilişkiler çalışmalarına tek tek değinmekte ve yapılan çalışmalarla firmaların kendi işletmelerinin halkla ilişkilerini yaparken aynı zamanda fast food yemek kültürü'nün de global halkla ilişkiler faaliyetlerini sürdürdüklerini anlatmaktadır. Bu bölümün devamında, fast food yemek kültürü karşısında oluşan hassasiyet ve tepkilere değinilmiştir. Seçilen iki uluslararası derneğin çalışmaları yerel mutfak kültürlerinin halkla ilişkilerinin yapılmasına önayak olmakta ve dünya çapında bu gibi amaçları olan tüm kültürler için örnek teşkil etmektedir. Dördüncü bölüm, Global Beslenme Alışkanlıkları adı altında Paris'te yazar tarafından uygulanmış bir anket çalışmasıyla başlamaktadır. Bu ankette alınan örnek grup, uluslarası nitelikte olup çıkan sonuçlarında bizi dünya çapında bir genellemeye götürmesi sağlanmıştır. Global Beslenme Alışkanlıkları anketinden elde edilen veriler ve yapılan ilavelerle Türk Mutfak Kültürü'nün devam ettirilmesi ,yeni kuşaklara aktarılması ve dünya platformunda hak ettiği noktaya gelmesi açısından önemli olan halkla ilişkiler çalışmaları'na örnekler verilmiş ve çalışma yazılan biraz duygusal bir sonuç yazısıyla sonuçlandırılmıştır. Public Relations is also affected from the increasing speed of life in the new 21st century. New terms and meanings are given to this branch of social science and its responsibilities are growing in number. Frankly, this thesis project is probably not like the other thesis that is given at the communications faculties. Its aim is to really mention a thesis and bring a new term in to the science as PR of a Culture. As PR and Culture are terms which are defined in many ways, you may try to imagine how it was hard to keep the controll of the study in order. For making everything more clearer Culinary Cultures are taken as a sample culture. A kind of culture which is being damaged by the industrilization and globalization in the food industry. As a start several meanings of Public Relations and Culture are defined for having a right combination in the definition of PR of a Culture. In the second chapter Turkish Culinary Culture, its characteristics and history is given for knowing and learning about this amazing heritage a little bit. Globalization and the raising of the fast food culture is deeply analysed at this part of the study in a choronological order. The PR facilities of American international and multinational fast food companies can be seen at the third chapter including, Burger King, Wendy's and Mc.Donald's. The public sensitivity against the fast food companies were shown over the limits sometimes all around the world. But some are all in good shape and directed by openminded idealist leaders such as La Chaine des Rotisseurs of France and The Slow food Movement of Italy. Having a look at these associations activities we learn how to make PR of a Culinary Culture. At the fourth and the last chapter a research which was done in Paris over 200 international people is analysed. The datas after this 39 questioned survey are used while giving some advices for How to make PR of the Turkish Culinary Culture section. The study is finished with an emotional conclusion part. Sincerely Yours, Bahadır KARGILI, Istanbul -2000
Keywords: Halkla ilişkiler; Halkla İlişkiler