Teoride ve pratikte interaktif sinema ve tv - Sayın, Ali Fasih (My University, 2007)
TEORİDE VE PRATİKTE İNTERAKTİF SİNEMA VE TV ÖZET İnteraktif sinema kavramı günümüzde, devamlı popülaritesini arttırmaktadır. Bazı araştırmacılar interaktif sinemanın anlatımda yeni bir evrim olduğunu bile ifade etmektedir.. Bu çalışma interaktif sinemanın tanımını bir anlatım metodu olarak birleştirici bir şekilde formüle etmeye amacındadır. Bunu yapmak için medyumun şu anki akademikve popüler tanımlarının yanında tarihi de detaylı bir biçimde araştırılmıştır.. Ayrıca, sinematik metodların interaktif versiyonlarına dönüştürülmesi yollarını ve hikaye anlatım yapılarını tanımlayıp formüle ederek interaktif sanat üretiminde karşılaşılan problemlerin çözümü de araştırılmıştır. Medyumun, hareket hastalığı, esrarengiz vadi ve geçersiz ikilemler gibi kendine has problemlerine de dikkat çekilmiştir. Son olarak, medyumun bir sanat formu olarak geçerliliği ve video oyunları ile ilgili bağları ile ilgili sorulara cevap aranmıştır INTERACTIVE CINEMA IN THEORY AND PRACTICE

The concept of interactive cinema is becoming more and more popular every day. Some researchers even claim that interactive cinema is the next evolution in storytelling. This work tries to formulate a unifying definition of interactive cinema as a method of storytelling. In order to do this the current popular definitions of the medium as well as the medium’s history was researched. It further tries to address the common problems in producing interactive art, in formulating and defining structures for storytelling and ways of translating cinematic methods of storytelling into their interactive versions. Also highlighted are the unique problems of the medium, such as motion sickness, uncanny valley and invalid dilemmas. Finally, the questions about the validity of the medium as an art form are addressed along with its connections with video games and the nature of that connection.
Keywords: İletişim; Medya; Sanat_Sinema; Sinema