Reel sektörde risk yönetimi ve türk bankacılık sektörüne etkileri - Kocabalkan, Artunç (My University, 2011)
Soyadı :Artunç Kocabalkan Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü Bankacılık Tez Türü ve Tarihi :Doktora – Anahtar Kelime :Reel sektör, düzenleme, kurumsal risk yönetimi, riske maruz değer.

REEL SEKTÖRDE RİSK YÖNETİMİ VE TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜNE ETKİLERİ Reel sektörde risk yönetimi uygulamalarına yönelik düzenlemeler bankacılık sektörü düzenlemeleri kadar katı kurallara tabi değildir. Yaşanılan küresel kriz, reel sektörde risk yönetimi düzenlemeleri ve uygulamalarına ilişkin bilinçlenmenin artmasında etkili olmuştur. Şirketler risk yönetimi uygulamalarını başlatırken düzenleyici otoriteler söz konusu uygulamaları kurallı hale getirmeye çalışmaktadır. Gelişmiş ekonomilere kıyasla Türkiye’de reel sektörde risk yönetimi uygulamaları kısıtlıdır. Bunda düzenlemelerle ilgili çalışmaların henüz yeterli seviyede olmaması, şirketlerin gerekli bilinci ortaya koymaması ve bilgi eksikliği etkendir. Uygulamaların KOBİ’leri kapsayacak şekilde yaygınlaştırılması ile bankacılık sektörü ve reel sektör arasındaki fon ilişkisinin kuvvetlenmesi ve ekonomik istikrarın korunması sağlanabilir. Dünyada ve ülkemizde faizlerin düşük seviyelere gelmesi KOBİ Bankacılığı başlığı ile bankacılıkta yoğun bir ilgi alanı yaratmıştır. Halka Arz Seferberliği ile İMKB’ye açılan şirketlere kolaylıklar sağlanmaktadır. Bu olumlu dönem doğru kullanılmalı, faizlerin yükseldiği ve halka arzların zorlaştığı dönemlere hazır olunmalıdır. Bu açıdan reel sektörün kurumsal risk yönetimi konusunda gerekli yeterliğe ulaşması önem taşımaktadır. Name and Surname :Artunç Kocabalkan Field :Banking and Insurance Institute Program :Banking Supervisor : Degree Awarded and Date :PhD – Real sector, regulation, enterprise risk management, value at risk. ABSTRACT RISK MANAGEMENT IN REAL SECTOR AND ITS IMPACTS TO TURKISH BANKING SECTOR Regulations regarding risk management in real sector are not subject to rigid rules as much as banking regulations. Recent global crises prevailed to become conscious on real sector risk management implementations. Companies has launched risk management applications as authorities has endeavoured the implementations to be regulated. Compared to developed economies, risk management implications in real sector are limited. Inadequate regulations and consciousness and also lack of knowledge are the reasons behind the limitation. Strengthening the funding relations between banking sector and real sector and maintaining economic stability can be achieved by spreading the implementations including the small and medium size enterprises. Decreasing the interest rates to the lowest levels in both the world and Turkey developed an intense sphere of interest under the heading of SME Banking. With the help of public offer campaign, facilities have been provided to the going-public companies. This positive time period should be utilized wisely and be ready for the periods when the interest rates are high and public offering is difficult. In this respect, it is important that real sector gains competence in corporate risk management.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Risk Yönetimi