Süleymaniye Kütüphanesi Fatih Kitaplığı 3849 numarada kayıtlı Mecmua’-i Eş’arın (80a-120a) yapraklarının tenkitli metni - Şirin, Sezgin (My University, 2008)
16. yy Osmanlı Devleti’nin zirveye ulaştığı dönemdir. Siyasi ve ekonomik başarılar sanat dünyasına ve sosyal hayata da yansımıştır. Dönemin padişahlarının da bir çoğunun şair olması şiire olan ilgiyi artırmış ve şiiri zirveye taşımıştır. Bâkî, Fuzûlî, Zâtî gibi divan şiirinin zirvesine çıkanlar olduğu gibi döneminde tanınmış fakat ölümleriyle hem kendileri hem eserleri unutulmuş şairler de vardır. Bu noktada çok zengin ve degerli bir kaynak durumundaki şiir mecmuaları devreye girmektedir. Şiir mecmuaları o dönemin özelliklerini ve adları sadece tezkirelerde kalan şairleri şiirleriyle bize tanıtmaktadır. Bu çalışmada 16. yy’ın önemli şiir mecmualarından biri olan bu şiir mecmuasının bir bölümünün günümüze aktarılması amaçlandı. Böylece hem o dönemde hem de günümüzde bilinen şairlerin yanı sıra adları unutulmuş şairler de hayatlarıyla olmasa da şiirleriyle gün yüzüne çıkarılmış oldu. Mecmuada yer alan şairlerden divanları bugüne ulaşmış şairlerin divanları da incelenerek mecmuadaki eksikler giderilmeye çalışıldı. Çalışma, kullanılan vezinler, şairler dizini ve metin olarak şekillendirildi. Metin nüshaya sadık kalarak doğru ve eksiksiz olarak aktarılmaya çalışıldı. Bu mecmuayı incelememi teşvik eden degerli hocam Prof. Dr. Nihat ÖZTOPRAK’a, çalışmalarımda bana yardımcı olan Dr. Hakan TAŞ’a, teşekkürlerimi sunuyorum.

Sixteenth century is the time when The Ottoman Empire reached its peak. Political and economic successes reflected to art and social life. That most of the padishahs in that time were poets increased the interest in poetry and carried the poetry to the peak in the art. İn addition to the poets who reached the peak of Divan poetry like Baki, Fuzuli, Zati, there were also the poets who were known in their time but were forgotten after their death. At that point, the poetry magazines which are very reach and valuable resources should be taken into consideration. The poetry magazines introduce the features of that time and the poets whose names are only mentioned in tezkires. In this study, carrying some parts on of the Poetry Magazine to today is aimed. As a result, in addition to the poets who are known not only in their period but also in our period, the poets whose names are forgotten are also introduced with their poetries but not with their lives. The deficiencies in the magazine have been tried to be removed by researching the divans of poets whose divans have reached to today. The study has been shaped as used meters, poets and the text. The text has been tried to present as right and completed by being loyal to the copy. I would like to present my inmost thanks to my precious teacher Prof. Dr. Nihat ÖZTOPRAK who encouraged me to examine this magazine and to Dr. Hakan TAŞ who helped me in my study.
Keywords: Türk Dili