Who is a poor responder in IVF? - (:unkn) unknown (My University, 2004)
Amaç: Uzun protokol uygulanan IVF olgularında zayıf over cevabının sabit ve kabul görmüş bir tanımı yoktur. Literatürde kullanılan değişik tanımlardaki sınır değerler de farklılıklar göstermektedir. Bu çalışmadaki amacımız over rezervini ve over cevabını gösteren değişik parametrelerin gebeliği belirlemedeki prediktif değerlerini karşılaştırmak ve uygun sınır değerleri analiz ederek overin zayıf cevabını tanımlamada kullanılabilecek sabit ve kabul görebilir bir tanımı araştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: 152 ICSI siklüsunun retrospektif olarak incelendiği bu çalışmada yaş, bazal serum FSH düzeyi ve antral folikül sayısı, stimulasyon süresi, hCG'nin uygulandığı günkü serum E2 düzeyi, dominant (≥10 mm, #DF) ve matür folikül sayıları, aspirasyonda elde edilen oosit ve matür oosit sayıları gibi farklı over rezervi ve cevap parametrelerinin gebeliği belirlemedeki etkinlikleri, 10. ve 90. persentiller sınır değer alınarak karşılaştırıldı. Zayıf ovaryan cevabın uygun tanımını bulabilmek amacıyla bu parametrelerin farklı kombinasyonları da analiz edildi. Bulgular: OPU öncesindeki parametreler içinde hCG'nin uygulandığı günkü #DF en yüksek prediktif değere sahipti. Bu parametre için 10. persentil 4 idi. Dominant folikül sayısı 4 veya altında olan olgular grubu ile oosit sayıları ve MII oosit sayıları 10. persentilin altında olan olgu grupları arasında iyi derecede korelasyon gözlendi. Sonuç: Uzun protokol uygulanan IVF olgularında zayıf over cevabı, hCG'nin uygulandığı gün 4 veya daha az dominant folikül olması olarak tanımlanabilir.

Objective: There is no uniform definition for the poor ovarian response (POR) in IVF. There is also no consensus on the cutoff values for the suggested variables for the definition of the POR. In the present study, we aimed to compare the ovarian response parameters as well as the ovarian reserve tests with each other as a predictor of the IVF success, i.e. pregnancy, and to find a cutoff for these parameters in order to suggest a uniform and acceptable definition for the POR. Material and Methods: In this retrospective analysis of 152 ICSI cycles, predictive powers of different ovarian reserve and response parameters, i.e. age, basal serum FSH level and antral follicle count, duration of gonadotropin stimulation, serum E2 level, number of dominant (≥10 mm, #DF) and mature follicles on the day of hCG, number of oocytes and mature oocytes retrieved, for the clinical pregnancy were compared by using the lower or upper tenth percentiles as cutoffs. Different combinations of these parameters were further analyzed in an attempt to find an optimum combination for the definition of the POR. Results: #DF on the day of hCG had the highest predictive value among the pre-OPU parameters. Tenth percentile for that parameter was 4. The group of poor responders as determined by the threshold of ≤4 for the #DF had good correlations with those as determined by using 10th percentiles for the number of oocytes or MII oocytes retrieved. Conclusions: Poor ovarian response in IVF with a luteal down-regulation regimen may be defined as those with ≤ 4 dominant follicles on the day of hCG.
IVF'te zayıf cevap veren olgunun tanımı ne olmalıdır?
Keywords: Cerrahi