İşletmelerde hile yapmanın nedenleri ve sosyal psikoloji açısından değerlendirilmesi - Jafarova, Sevinj (My University, 2009)
Yapmış olduğumuz bu çalışmada, gün geçtikçe çeşitlenen hilelerin ortak nedenleri incelenerek insanları bu tür eylemler yapmaya iten sosyal, psikolojik, ekonomik nedenlerden hangi birisinin daha etkili olduğuna aydınlık getirilmeye çalışılmıştır. Çalışmamızda klasik hile teorileri, hile çeşitleri, insanları bu çeşit suçlar işlemeye iten sosyal psikolojik faktörler, hile eyleminin içerdiği suç unsuru, hilekarların karakter yapısı ve özellikleri incelenmiştir. Davranış bilimcilerinin, kriminologların ve sosyal psikologların hile eylemi hakkında olan düşünceleri ve hile eyleminin içerdiği suç faktörü araştırmamızın temel hattını oluşturmuştur. Hilenin çeşitli türlerinde ortak olan sosyal ve psikolojik faktörlerin yanı sıra bazı özellikler sadece bazı hile çeşitlerine özgü olmaktadır. Bu açıdan hile türlerinde sosyal psikolojik faktörler ayrı-ayrı ele alınmıştır. Çalışmamızda sosyoloji, sosyal psikoloji ve kriminoloji bilim dallarının bilgilerinden yararlanılarak hile eylemine teorik açıdan yeni boyutlar kazandırılmaya çalışılmıştır. Sosyal Psikoloji

In this study we try to assess the most prevalent of the social, psychological and economical motives driving people to commit fraud, by investigating the common causes of fraud, which keeps taking more and more sophisticated forms as time passes. The work includes an overview of classical fraud theories, information on types of fraud, psychological factors driving people to commit the fraud, the crime factor involved in the fraud, characteristics and peculiarities of people committing fraud. The main course of our research is set by the thoughts of behavioral scientists, criminologists and social psychologists regarding fraud as well as the crime factor involved in the fraud. Although various forms of fraud have many social and psychological factors in common, there are some properties that are peculiar to certain kinds of fraud. In light of this fact, social and psychological factors in fraud types were investigated separately. Our work tries to bring new dimensions to the theory of fraud by making use of the knowledge base from diverse fields like sociology, social psychology and criminology. Fraud, Crime, Social Psychology
Keywords: Çalışma Psikolojisi; İşletmeler_Hile; Muhasebe; Sosyal Psikoloji