Bankalarda kredilerin yönetimi ve sorunlu kredilerin yeniden yapılandırılması süreci - Ture, Elvira (My University, 2015)
Çalışmada kredi risk yönetiminde bankaların uyguladıkları, kredi riskinin doğmasını önlemeye yönelik politikalar incelenmiştir. Öncelikle kredi riski ile kredi risk yönetimi kavramlar ele alınmıştır ve kredi risk yönetiminde uygulanan politikalar açıklanmıştır. Çalışmanın amacı, bankacılık sektöründe kredi riskinin önemine değinerek, kredi riskini etkin bir şekilde yönetmek için uygulanan politikaları tanıtmak ve bu politikalardan çeşitlendirmenin beklendiği gibi kredi riskini azaltıp azaltmayacağını ortaya koymaktır. Çalışmada, bankacılık sektöründeki risk çeşitleri ve risk yönetimi hakkında bilgi verilmiştir. Kredi riski, yönetimi, kredi risk yönetiminin temel unsurları, kredi izleme, risk analizi ve kredi risk yönetiminde uygulanan aktif ve pasif politikalar açıklanmıştır. Daha sonra Kredi riskinin doğmasını önlemeye yönelik politikalar; riskin yansıtılması (teminat isteme), riskin sınıflandırılması (kredi limitleri), riskin paylaştırılması (sendikasyon ve menkul kıymetleştirme), riskten korunma (kredi türevleri), riskin farklılaştırılması (çesitlendirme) hakkında bilgi verilmiştir. Krizin ekonomideki olumsuz etkilerini hafifletmek ve ekonomide büyümeyi tekrar sağlamak için acil olarak kapsamlı bir kurumsal sektör yeniden yapılandırma programının uygulanması gerekmiştir. Ekonomik kriz ile özellikle borçların çevrilmesinde ve ödenmesi konusunda önemli sorunlar yaşayan firmalara destek olunması amacı ile İstanbul Yaklaşımı oluşturulmuştur. Bu son bölümde de Finansal Yapılandırma ve İstanbul Yaklaşımı hakkında ayrıntılı olarak ele alınmış ve bilgi verilmiştir. Kredi Risk Yönetimi, Ekonomi, Yeniden Yapılandırma

Credit risk management policies of banks for preventing credit risk was examined in this study. Definitions of credit risk, their diversity and credit rsik management was first explained, and then, credit risk management policies was considered. The purpose of current study is to stress importance of credit risk, and to explan policies that are used in credit risk management. It is also aimed to understand wheter diversity of these policies truly decrease credit rsik as expected. In this context, credit risk, its management, key elements of credits risk management, credit tracing, risk analysis, and active and pssive policies of credit risk management were explained. After that, policies that prevent formation of credit risks, shifting of risks (demanding security), classification of risk (credit limits), distribution of risks (securitization), hedging (credit derivatives), risk discrimination (diversification) was mentioned.Implementation of a detailed restructuring program for corporate sector was needed, in attempt to decrease effects of crisis on economy and regain economic growth. After economic crisis “İstanbul Yaklaşımı” was comprised to help lots of organization that was experiencing difficulty in refinancing and discharge. Focus of current study is expailning and giving information about “İstanbul Yaklaşımı” and financial reconstruction Key Words:Credit Risk Management, Economy, Restructuring Program
Keywords: Bankacılık; Bankalar ve Bankacılık; Ekonomi; Kredi Risk Yönetimi; Kredi Yönetimi; Krediler; Türkiye; Yeniden Yapılandırma Programı