Explorıng the role of socıal ınnovatıon ın the process of buıldıng corporate reputatıon - Yurdagel, Ayşe Mine (My University, 2016)
KURUM İTİBARI GELİŞTİRME SÜRECİNDE SOSYAL İNOVASYONUN ROLÜ ÖZET Sosyal yenilikçilik birçok bilim dalındaki çalışmaların kesişim noktasında yer almakta ve büyüyen global sorunlar nedeniyle giderek daha da çok önem kazanmaktadır. Araştırmacılar sosyal yenilikçiliğin kazandığı bu önemi aynı zamanda kamusal sosyal servislerin azalmasıyla birlikte sosyal devlet anlayışı ve sosyalizmin gerilemesine; ve kapitalizmdeki aksaklıkların ortaya çıkardığı meşruiyet ve güven kaybına bağlamaktadır. Sosyal yenilikçiliğe duyulan ihtiyacın büyüyeceği ve diğer inovasyon türlerinin önüne geçeceği tahmin edilmektedir. Sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve devletler dezavantajlı kişilerin yaşam kalitesini iyileştirmek üzere sosyal yenilikçilik alanında çalışmaktadır. Bu araştırma ise, sosyal yenilikçiliği farklı bir aktör olan kar amaçlı firmaların bakış açısından değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Sosyal yenilikçilik bir yandan firmalara strateji ve rekabet alanında avantajlar sağlarken diğer yandan toplum için de sürdürülebilir, büyüyebilir ve dönüştürücü gücü olan çözümler getirebilmektedir. Çalışmanın odak noktasını, sosyal yenilikçiliğin kurum itibarı üzerindeki etkisini değerlendirmek ve bu etkiyi ürün yenilikçiliğinin etkisi ile karşılaştırmak yoluyla firma kazanımlarını anlamak oluşturmaktadır. Hizmet sektörlerinin soyut varlıklara daha çok ihtiyaç duyması, sektör firmaları arasında sert bir rekabet bulunması ve sektörde ürün/ hizmet yenilikçiliği üzerinde vurgu yapılmasına rağmen aynı zamanda giderek daha çok fiyat rekabeti gerçekleştirilmesi nedeniyle GSM sektörü örnek çalışma alanı olarak belirlenmiştir. Çalışmanın ana katkısı tüketici değerlendirmesiyle sosyal yenilikçiliği belirleyen bir ölçek sunmak ve tüketicilerin firmaların bu alanda çalışmalarına ve bu sayede kazanımlar elde etmelerine yaklaşımlarını araştırmaktır. Sosyal Yenilikçilik; Kurum İtibarı; Tüketici Tutumları; Ürün Yenilikçiliği EXPLORING THE ROLE OF SOCIAL INNOVATION IN THE PROCESS OF BUILDING CORPORATE REPUTATION

Social innovation is at the junction of discussions of several disciplines due to the increasing importance caused by climbing up societal challenges worldwide. Researchers connect the rise of social innovation also to the diminishing public social services together with the decline of social government and socialism; as well as to the flaws in capitalism, causing loss of legitimacy and trust. It is foreseen that the need for social innovations will rise and get ahead of other types of innovations. Several actors; NGOs, universities and governments worked in social innovations to improve the quality of life for disadvantaged or underserved people. This study investigates social innovations from the perspective of a different actor, for profit corporations. Social innovativeness can offer strategic and competitive advantages for the company while providing sustainable, scalable and transformative solutions for the society. The focus of this study is to understand the benefits of the social innovativeness to a corporation by assessing the effect on reputation and by comparing this effect to the one created by product innovativeness. As service sectors depend more on intangible assets; as there exists a harsh competition among sector players; and as companies stress product/ service innovativeness but at the same time more and more compete on price, GSM suppliers are selected as the sample sector. The main contribution of the study is to provide a scale to measure social innovativeness assessment of consumers, investigate their perspective regarding the companies acting in this way and obtaining benefits within the process. Key Words: Social Innovation; Corporate Reputation; Consumer Attitude; Product Innovativeness
Keywords: İşletme; Üretim; Yönetim