Türk medeni hukuk öğreti ve uygulamasında yoksulluk nafakası - Demir, Mecit (My University, 2015)
Tez çalışmasının konusunu, Türk Medeni Kanunu’nun 175. maddesinde düzenlenen yoksulluk nafakası oluşturmaktadır. Kanundaki düzenlemeye göre, yoksulluk nafakası, boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek olan tarafın, diğer taraftan, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için malî gücü oranında süresiz olarak isteyebileceği ve miktarı hâkim tarafından takdir edilen nafaka türüdür. Yoksulluk nafakası, ahlaki ve sosyal düşüncelere dayanmakta olup, öğretide de; evlilik birliği süresi içerisinde eşler arasında geçerli olan dayanışma ve yardımlaşma yükümlülüğünün, evlilik birliğinin sona ermesinden sonra da kısmen devam etmesi gerektiği ve bu nedenle yoksulluk nafakasının öngörüldüğü düşüncesi hâkimdir. Yürürlükte bulunan 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu ile eşler arasında “eşitlik” ilkesi benimsenmiş ve evlilik birliği ile ilgili tüm hükümler eşlerin eşitliği ilkesine göre düzenlenmiştir. Bu ilke gereğince, 743 sayılı eski Medeni Kanun’daki, kocanın birinci derecedeki bakım sorumluluğu yerine eşlerin, çocukların bakım, eğitim ve gözetiminde eşit derecede sorumlu oldukları düzenlemesi getirilmiştir. Yoksulluk nafakasına, kanundaki koşullar gerçekleşmediği müddetçe süresiz olarak hükmedilmektedir. Öğretide bu konu üzerinde bir takım farklı görüş ve eleştiriler bulunmaktadır. Yargıtay uygulamasında ise bu hususta bir içtihat birliği söz konusu olup yoksulluk nafakasına süresiz olarak hükmedilmesi hukuka aykırı olarak görülmemektedir. Tez çalışmasında, nafaka kavramı genel özellikleri itibariyle özetlenmiş, bakım nafakası türlerinden olan iştirak ve tedbir nafakası kısaca tanımlanmış, diğer bir nafaka türü olan yardım nafakasına değinilmiş ve tezin esas konusu olan yoksulluk nafakası ile ilgili olarak öncelikle, yoksulluk kavramından ne anlaşılması gerektiği, yoksulluk nafakasının yasal düzenlemelerde, öğreti ve uygulamada nasıl tanımlandığı üzerinde durulmuştur. Çalışmada, yoksulluk nafakası ile ilgili öğretideki tartışmalı noktalar belirtilmiş, kanundaki düzenlemelerin yargısal uygulamadaki yansımalarına en güncel yerel mahkeme ve Yargıtay kararları ile ışık tutulmaya çalışılmış, yoksulluk nafakasının hükümleri, hukuki mahiyeti, amacı, koşulları, yoksulluk nafakasına süresiz olarak hükmedilmesi, yoksulluk nafakasının sona ermesi, yoksulluk nafakası davasına ilişkin diğer konular, yoksulluk nafakasına dair usul hükümleri, 744 sayılı eski Medeni Kanun ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’ndaki farklılıklara da değerlendirilerek öğreti ve uygulamadaki görünüşleri ile ele alınmaya çalışılmıştır.

Thesis topic of study constitutes poverty held in support of Article 175 of the Turkish Civil Code. According to the regulations of the law, poverty alimony, the party will fall into poverty because of divorce, on the other hand, the defect is the alimony type appreciated by may request financial strength ratio indefinitely and the amount of judges for the livelihood of not more severe. Poverty alimony, are based on moral and social thought in the teachings; current liabilities of solidarity and support between spouses in marital union time, after the end of the marriage that in part should continue and therefore dominates the thinking of poverty as stipulated alimony. Turkish Civil Code in force in 4721 between the spouses equality principle adopted by all the relevant provisions of the marriage union is based on the principle of equality of spouses. In accordance with this principle, the former No. 743 of the Civil Code, the husband of co-responsibility in the first instance rather than care, child care, education and regulation to which they are equally responsible for the supervision was introduced. Poverty in child support, as long as the conditions in place are judged by law indefinitely. There are a number of different opinions on this subject in the Doctrine and criticism. In the Supreme Court case law practice is a union question in this regard to award indefinite alimony poverty is not seen as unlawful. In the study, a maintenance concept outlined its general features, participate in one of the types of care alimony and maintenance payments are briefly defined, mentioned the support to help with other support types and primarily as a thesis about the main issues of poverty, child support, how it should be understood that the concept of poverty, the legal poverty alimony In regulation, it focused on how to define doctrine and practice. In the study, poverty alimony stated controversial points of doctrine regarding the reforms in the law on judicial practice reflection has attempted to shed light on the latest local court and Supreme Court decisions, the provisions of the poverty alimony, legal nature, purpose, conditions, be awarded indefinitely poverty alimony, the end of poverty alimony, Other issues related to poverty, child support case, the procedural provisions concerning the poverty alimony, former Civil Code No. 744 evaluated in 4721 and the differences in teaching Turkish Civil Code and tried to be dealt with practical aspects.
Keywords: Hukuk; Nafaka; Türk Medeni Hukuk