Muhafazakar gösteri, mekan ve kültürel etkileşim - Güneş, Burhanettin (My University, 2023)
Bu çalışma, gösterinin, muhafazakâr insanın zihinsel, sosyal ve kültürel dünyasında nasıl bir değişim ve dönüşüm ortaya koyduğunu anlama çabasındadır. Gösteri, mağara duvarlarına resim yapan insandan, sosyal medyaya fotoğraf yükleyen insana kadar bir var olma biçiminde tezahür etmiştir. Varoluşunu görünmek üzerinden tanımlayan modern insan için “teşhir” bir zihniyet kalıbı haline gelmiştir. İmajın hakikatle takas edilişinden, var oluşun görünmeye endeksli hale gelişine, niceliğin egemenliğinin niteliğe tahakkümüne, panoptikon’un mahremiyetimize saldırısının, kendimizi teşhir edişimizle yer değiştirmesine, vasatlığın ve sıradanlığın, derinlik ve düşünce karşısında baş tacı edilişine kadar birçok nokta dindar muhafazakâr insana etkileri bağlamında ele alınıp incelenmiştir. Saklamak, korumak ve sahip çıkmak saik’iyle hareket eden muhafazakâr insanın, gösteri ve gösteriş çağında, inanç, düşünce, aile hayatı, mimari, moda gibi, yaşamın birçok alanında görsel ve zihinsel bir teşhiri benimsemesinin temel dinamikleri ve mekâna yansımaları anlaşılmaya çalışılmıştır. Çalışma, Afyonkarahisar ili araştırma evreninde, Kale, Erenler ve Yeşil Yol mahalleleri örneklem alanında, etnoğrafi ve entonomedoloji’nin, fenomoloji ve simgesel etkileşimciliğin çerçevesinin çizdiği, nitel bir araştırma yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Muhafazakâr gösteriyi anlamak, geniş kitlelerin yaşam dinamiklerini, siyasal alana yansımalarını ve içinde bulunduğumuz toplumun hangi yönde ilerlediğini, değişip dönüştüğünü görmeye önemli katkılar sunacaktır.

Bu çalışma, gösterinin, muhafazakâr insanın zihinsel, sosyal ve kültürel dünyasında nasıl bir değişim ve dönüşüm ortaya koyduğunu anlama çabasındadır. Gösteri, mağara duvarlarına resim yapan insandan, sosyal medyaya fotoğraf yükleyen insana kadar bir var olma biçiminde tezahür etmiştir. Varoluşunu görünmek üzerinden tanımlayan modern insan için “teşhir” bir zihniyet kalıbı haline gelmiştir. İmajın hakikatle takas edilişinden, var oluşun görünmeye endeksli hale gelişine, niceliğin egemenliğinin niteliğe tahakkümüne, panoptikon’un mahremiyetimize saldırısının, kendimizi teşhir edişimizle yer değiştirmesine, vasatlığın ve sıradanlığın, derinlik ve düşünce karşısında baş tacı edilişine kadar birçok nokta dindar muhafazakâr insana etkileri bağlamında ele alınıp incelenmiştir. Saklamak, korumak ve sahip çıkmak saik’iyle hareket eden muhafazakâr insanın, gösteri ve gösteriş çağında, inanç, düşünce, aile hayatı, mimari, moda gibi, yaşamın birçok alanında görsel ve zihinsel bir teşhiri benimsemesinin temel dinamikleri ve mekâna yansımaları anlaşılmaya çalışılmıştır. Çalışma, Afyonkarahisar ili araştırma evreninde, Kale, Erenler ve Yeşil Yol mahalleleri örneklem alanında, etnoğrafi ve entonomedoloji’nin, fenomoloji ve simgesel etkileşimciliğin çerçevesinin çizdiği, nitel bir araştırma yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Muhafazakâr gösteriyi anlamak, geniş kitlelerin yaşam dinamiklerini, siyasal alana yansımalarını ve içinde bulunduğumuz toplumun hangi yönde ilerlediğini, değişip dönüştüğünü görmeye önemli katkılar sunacaktır.
Keywords: Conservatism; Demonstrations; Dindarlık; Dini yönleri; Display; Gösteri; Gösteriler; Gösteriş spectacle; Mekân; Mekan, Dinde; Muhafazakarlık; Muhafazakârlık; Religiosity; Religious aspects; Show of; Space; Space in religious; Teşhir