Finansal aracı olarak bankaların ekonomik büyümeye etkisi ve Türkiye örneği - Dağıdır, Canan (My University, 2014)
FİNANSAL ARACI OLARAK BANKALARIN EKONOMİK BÜYÜMEYE ETKİSİ VE TÜRKİYE ÖRNEĞİ Türkiye’de finansal sistemin banka ağırlıklı bir yapıya sahip olması, bankacılık sektörünün ekonomik gelişmeler üzerindeki etkisini artırmıştır. Bu çalışma ile Türkiye’de 1998-2013 yılları arasında bankacılık sektörünün ekonomik büyümeye etkisi incelenmiştir. Bankacılık sektörünün ekonomik büyümeyi etkileme mekanizması açıklanmış, ekonomik büyüme ve finansal serbestleşme yaklaşımlarında finansal sistemin yerine değinilmiştir. Çalışmanın uygulama bölümünde, bankacılık sektörü gelişme göstergeleri ile ekonomik büyüme arasında hem kısa hem de uzun dönemde bir ilişki olduğu bulunmuştur. Granger nedensellik testinin kullanıldığı çalışmada “arz öncüllü” nedenselliği destekleyen sonuçlara ulaşılmıştır. Diğer bir ifade ile Türkiye’de, bankacılık sektöründeki finansal gelişmeden ekonomik büyümeye doğru bir nedensellik olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte temel finansal aracılık göstergesi olan özel sektöre verilen banka kredilerinin büyümeyi pozitif etkilediği, fakat ekonomik büyüme ile banka kredileri arasında bir nedensellik ilişkisinin olmadığı sonucuna varılmıştır Bu doğrultuda bankacılık sektörü ekonomik büyümeyi etkilemekle birlikte, özel sektöre verilen banka kredileri ekonomik büyümenin tek kaynağı değildir. Banka kredilerinin hacmi kadar niteliği de önem arz etmektedir. Bankacılık, finansal gelişme, finansal aracılık, finansal serbestleşme, ekonomik büyüme THE IMPACT OF BANKS AS FİNANCİAL INTERMEDİARİES ON THE ECONOMİC GROWTH: THE CASE OF TURKEY The bank-oriented structure of the financial system in Turkey has increased the impact of banking sector on the economic developments. This study investigates the impact of banking sector on the economic growth between 1998 and 2013 in Turkey. The mechanism of the impact of banking sector on economic growth was explained, and the place of the financial system was discussed in the economic growth and financial liberalization approaches. In the empirical part of the study, a significant relationship between the development indicators of the banking sector and economic growth was found both in the short and long run. Granger causality test was used in the study, and the conclusions that support the supply-leading causality were drawn. In other words, a causality was found from financial development in the banking sector towards economic growth in Turkey. In addition, it was concluded that the bank loans, which is a basic financial intermediation indicator, given to the private sector has a positive effect on growth; however no causality was found between economic growth and bank loans. In this regard, although the banking sector affects economic growth, the bank loans given to the private sector are not the only source of the economic growth. The quality of the bank loans is as crucial as their volume. Key words: Banking, Financial Development, Financial Intermediation, Financial Liberalization, Economic Growth
Keywords: Bankacılık; Finans