Dua eğitimi ve öğretimi - Malakçı, Fatih (My University, 2006)
İnsanın Allah ile olan diyalogunun vasıtasız bir şekli olan dua, mutlak güç ve mutlak ilim sahibi olan Allah ile münasebet kurma ve O’na yönelme halidir. İsteklerimizi Allah’a duyurmanın en mükemmel vasıtası olan dua ancak Allah’a yapılır. Kur’an-ı Kerimde, yalnız Allah'a dua edileceği belirtildikten sonra, Allah'tan başkasına yalvaranların durumu uzaktan suya avuçlarını uzatıp suyun ağzına ulaşmasını bekleyen kimselerin durumuna benzetilmektedir. Hayatta karşılaşılan ve üstesinden gelinemeyen problemler gerek bireyi gerekse toplumu ümitsizliğe ve karamsarlığa sürükler. Ümitsizlik ise insanı yıkan ve cemiyeti mânen sarsan bir hâdisedir. Dua eden mümin ise Ulu Tanrı’sından daima ümitlidir. Dua; hastalık, ölüm, depresyon, stres, uyumsuzluk vb. psikolojik problemlerle başa çıkma da insana ümit, güven ve dayanma gücü verir. Çocuğu mükemmel bir şekilde yetiştirmek, insan gücünü aşan bir boyuta sahiptir. Dolayısıyla, insanın eğitilmesinde, beşerî gücün aciz kaldığı alanların olması doğaldır. Aciz kalınan bu alanlarda Allah’a dua etmek ve Allah’tan yardım talep etmek İslam eğitiminin önemli bir uygulamasıdır. Çocuğun terbiyesinde Hz. Adem’den başlayarak, Kur’anla insanlığa yayılan bu ilahi yardım talebi, çocuğun dini sosyalleşmesinde, duygularının eğitilmesinde, karakterinin sağlamlaşmasında, şahsiyetinin kuvvetlenmesinde, ahlaki duygularının gelişmesinde, çocuktaki içsel enerjinin niyet haline dönüşmesinde ve Din Eğitiminin hedeflediği mükemmel insanın yetiştirilmesinde merkezi bir öneme sahiptir. Çocuklarımız severek, isteyerek ve her durumda içinden geldiği gibi Allah ile irtibat kurabiliyorsa, dua ettikleri esnada güzel, sevindirici ve olumlu şeyler hissediyorlarsa yapmış olduğumuz dua eğitimi başarılı olmuş demektir. Çünkü dua eğitiminde asıl olan kişiyi Allah ile severek buluşturmaktır. INHALTSANGABE Wenn die an Leute Religion ertzählen wollen, kann das sein mit Erziehung. Die Religionerziehung ist sehr wichtig, um die Leute glücklich und anständig zu leben. Weil die Religion von Leute möchtet jemandem etw zu Gefallen tun. Die Religionerziehungs angabe ist Gebet und Beten lehren. Jeden Leute müssen gebeten an Gott. Die Leute wollen in sicher sein und die Leute fühlen ganz in seinem Element sein in Religion. Das Gebet müssen erzählung von der Pädagoge weil die Erziehung sehr wichtig ist. Das Gebet hat seinen Platz nicht nur in den besonderen Situationen unseres Lebens, sondern auch in unserem Alltag. Eine zweite Weise des Betens ist das Danken als Antwort des Menschen auf die schenkende Liebe und Güte Gottes. Der Mensch hat sich nicht selbst gemacht, er lebt nicht aus sich selbst, er verdankt sich nicht sich selbst, sein Leben ist Geschenk und Gabe der Güte Gottes. Im Dankgebet sagen wir Gott Dank für unser Leben und bringen uns im Dank an Gott zurück. Im Beten gewinnt unser Glaube Gestalt. Als „Atemholen der Seele ist es lebensnotwendig für den Glauben. Darum ist Beten für den Glaubenden etwas Selbstverständliches. Die Formen des Betens können sehr verschieden sein. Wir kennen das private und das öffentliche Gebet, das mündliche und das Gebet ohne Worte, das vorformulierte und das freiformulierte Gebet. Das Gebet ist die Sprache des Geistes, die zu Gott spricht. Wenn wir uns, befreit von allen äußerlichen Dingen, im Gebet zu Gott wenden, dann ist es, als hörten wir die Stimme Gottes in unserem Herzen. Ohne Worte zu reden, treten wir in Verbindung, sprechen wir mit Gott und vernehmen die Antwort... Wir alle, wenn wir zu einem wahrhaft geistigen Zustand gelangen, können die Stimme Gottes vernehmen.
Keywords: Öğrenim ve Öğretim_Dualar