İşletmelerde insan kaynağını yetiştirme-geliştirme işlevine yeni teknolojilerin etkisi ve uygulamadan örnekler - Gültekin, Nurhan (My University, 2002)
Dinamik bir süreç olan eğitimin önemi yaşantımızın her safhasında gittikçe artmaktadır. Birey kendini sürekli değişen ve gelişen teknolojik değişmelere kolaylıkla adapte edebilmelidir. İşletmelerdeki yetiştirme ve geliştirme faaliyetleri, işgörenin işini yapabilmesi için özel yetenekler kazanarak performansını geliştirmesidir. Eğitim bir anlamda insan kaynaklarına yapılan bir yatırımdır. Günümüzde, işletmelerde değişim ihitiyacı gün geçtikçe artmaktadır ve bir işletmenin gelecekte başarılı olması için değişime ayak uydurması şarttır. İş dünyasının dinamizmi ve bunun beraberinde getirdiği bakış ve uygulama değişiklikleri, işletmelerin içinde bulundukları ortamı izlemelerini ve bu izlenimlere göre yeni yaklaşımlar geliştirmelerini zorunlu kılmaktadır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte yeni teknolojiler işletmelerdeki eğitim ve gelişim faaliyetlerine de yansımıştır. Uzaktan eğitim, web tabanlı eğitim, online eğitim, e-learning, bilgisayar tabanlı eğitim gibi kavramlar gündeme gelmiştir. Tezin birinci bölümünde, eğitim, geliştirme faaliyetleri açıklanarak, eğitim amaları, eğitim ihtiyaç analizlerine değinilmiştir. İkinci bölümde, işletmelerin eğitim anlayışlarında bir çığır açan, yetiştirme ve geliştirme işlevlerinde önemli katkıları ve büyük avantajları olan uzaktan eğitim, e-Learning, web tabanlı eğitim, bilgisayar tabanlı eğitim konuları incelenmiştir. İşletmelere ve işgörene getirdiği katkılar üzerinde önemle durulmuştur. Tarihsel süreç içinde kazandığı önem ve gelişimler araştırılmıştır. Son bölüm olan üçüncü bölümde ise Türkiye Bankalar Birliği'ndeki ve HUMANITAS Doğuş İnsangücü Yönetimi incelenmiş ve buralardaki uygulamalar örnek olarak verilmiştir.

It was a dynamic process of training importance all stage of our life to improve gradually. Individuals to adapted their selves opposite to continously change and improve technological changable. The aim of training and development actions in company, to development workers abilities and performances with training. Training is an investment to make human resources. Nowadays; in companies variation needs to development day by day. Business enterprises for development these companies must be improve their selves work world dynamism to force business enterprises always and continously improve and to find new techniques. With improving of technologies, new technologies in business to be reflected training and development to activities. Distance education, web based training, online training, e-learning and computer based training last days to come agenda. A first quotient of thesis; To explain training and development actions then to touch training and this programme degrees. Finally, to scrutinize educational analysis. Second quotient; to examine web based training, e-learning, computer based training because these educational systems very important for companies and business enterprises. Historical process and historical improvement to research. Final quotient; To examine Türkiye Bankalar Birliği and Humanitas and to give some examples about this thesis.
Keywords: Insan Kaynakları-Teknoloji Gelişme