Finansal kiralama işleminin islam hukuku açısından değerlendirilmesi: Türkiye örneği - Saka, Mahmut (My University, 2019)
Bu çalışmada finansal kiralama sözleşmesinin mahiyeti, ortaya çıkışı, türleri, olumlu ve olumsuz yönleri ele alınmaktadır. Bu işlemin operasyonel süreçlerini içeren sözleşmelere ve fıkhi yapısına değinilmekte finansal kiralamanın uygulama şekilleri ve fukahanın söz konusu akitle ilgili ele aldığı konular karşılaştırmalı olarak açıklanmaktadır. Ayrıca çağdaş fukahanın, fıkıh komiteleri/ akademilerinin ve danışma kurullarının bu yöntemlerle ilgili fıkhi görüşleri ortaya koyularak her bir uygulama şekline dair fıkhi değerlendirme yapılmıştır. Son olarak Türkiye'deki finansal kiralama sözleşmesinin mevzuatı fıkhi açıdan incelenerek problemli olan maddeler tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu maddelerle ilgili kadim ve çağdaş fukahanın görüşleri, varsa danışma kurullarının ve fıkıh komitelerinin/ akademilerinin görüşleri zikredilmektedir.

In this research, I have tackled the leasing contract talking about its general meaning, the time it started, its types its advantages and disadvantages. I have also talked about its adaptation of jurisprudence, the minor contracts it includes and the practical steps it goes through. I have elaborated the pictures of applying this contract and the fiqh issues which relate to these pictures clarifing the different points of view of the former and contemporary scholars on each picture not to let the opinions of some fiqh councils in the world. After that I concluded each picture with the final judgment depending on scholars' opinions. At the end, an analising research has been done on the rent conract in Turkey which ends with possession. I tried to cover the articles it includes and talking about the problems it has from the fiqh point of view and clarifing the contemporary and former scholars' judgment and some fatwa councils' opinions on each article.
Keywords: el-İcâratü’l-müntehiye bi’t-temlîk; Factoring (Finance); Faktoring (Finans); Finansal Kiralama; Islamic Banking; Islamic Finance; İslami Finans; Katılım Bankacılığı; Kira sözleşmeleri; Leases; Leasing; Turkey; Türkiye