Şifreleme algortimalarının performans-kripto analizleri ve eğitimde kullanılması - Çalışkan, E. Müslim (My University, 2004)
ŞİFRELEME ALGORİTMALARININ PERFORMANS - KRİPTO ANALİZLERİ VE EĞİTİMDE KULLANILMASI Bilginin güvenli iletimi yani iletim esnasında bilginin gizliliğinin ve bütünlüğünün korunması önemli bir gereksinim haline gelmiştir. Özellikle, e-ticaret ve e-devlet projeleri, internet üzerinden askeri, özel ve resmi yazışmalar, ulusal güvenlik, internet bankacılığı v.b. gibi alanlarda bilginin güvenliğini sağlamak amacıyla çeşitli algoritmalar ve bunları kullanan donanım ve yazılımlar geliştirilmiştir. Günlük hayatta karşılaştığımız uygulamalardan da anlaşılacağı gibi bilgi güvenliği denilince akla ilk gelen, şifreleme ve şifreleme algoritmalarıdır. Algoritmaların sınıflandırılması ve analizleri yapılmadan önce ikinci bölümde; algoritmalar, kriptoloji, performans analizi konularıyla ilgili temel kavramlar açıklanmıştır ve algoritmaların matematikteki yeri ve önemi belirtilmiştir. Şifreleme algoritmaları tiplerinin, hangi özelliklerinden dolayı hangi uygulamalarda tercih edildiğini belirlemek için çok kullanılan şifreleme uygulamalarından bahsedilmiştir. Kriptolojinin tarihçesi verilmiş ve literatürde konumuzla ilgili geçmiş çalışmalar incelenmiştir. Üçüncü bölümde literatürde yaygın olarak kullanılan şifreleme algoritmaları sınıflandırılmıştır. Sınıflandırma işleminde; algoritmaların anahtar kullanıp kullanmaması, şifreleme-çözme işlemlerinde kullanılan anahtar sayısı, algoritmaların gizlilik ya da anonimliği ve mesajı şifreleme biçimi göz önüne alınarak bunların genel yapısı incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise şifreleme algoritmalarının zaman karmaşıklıklarını karşılaştırmak için performans analizleri yapıldı ve çalışmamızda incelenen algoritmaların güvenirliklerini ölçmek için kriptanalizleri hakkında bilgi verildi. Beşinci bölümde şifreleme algoritmalarının eğitiminde kullanılmak üzere bir eğitim simülatörü tasarlanmıştır. Temmuz, 2004 E.Müslim Çalışkan

PERFORMANCE-CRYPTANALYSIS OF ENCRYPTION ALGORITHMS AND USING IN EDUCATION Secure transmission of information is an important necessity. In other words, keeping secrecy and integrity of information is important necessity during transmission. Aim of providing the information security, which especially used in e-commerce and e-government projects, military, personal and formal correspondence by internet, national security, internet banking etc., various algorithms and hardware-software using these are developed. As understanding applications which meet in actual life, when information security is mentioned, encryption and encryption algorithms is the first concept. Before classification and analyzing encryption algorithms, in second chapter, main concepts about algorithms, cryptology, performance analysis etc. are explained and in literature existed studies about encryption algorithms are listed historically. However in this chapter, which properties of encryption algorithms due to application types which encryption algorithms can be preferred. In third chapter, encryption algorithms which common used in literature are classified. In this classification process, algorithms are examined due to used key numbers, secrecy, publicity, and message encryption types. In fourth chapter, performance analyses are realized aim of the comparison of time complexity in encryption algorithms. In addition to performance analysis, about cryptanalysis of encryption algorithms mentioned in this study are examined. In fifth chapter, an education simulator is designed aim of training encryption algorithms. July, 2004 E.Müslim Çalışkan
Keywords: Bilgisayar programlaması; Genel Konular; Programlama; Şifreleme