Arap-İsrail Sorunu Ekseninde İngiltere’nin Post-Kolonyal Körfez Politikası (1971-1991) - (:unkn) unknown (My University, 2018)
İngiltere’nin 1971’de Basra Körfezinden 150 yıl süren varlığını sona erdirerek çekilmesi ile İngiliz himayesi altında bulunan Körfez Şeyhlikleri bağımsızlıklarını ilan etmişlerdir. İngiltere’nin bölgedeki askeri ve siyasi varlığı sona ermiş olmasına rağmen bölgedeki petrol kaynaklarına dayalı olarak önemli ekonomik ve stratejik kolonyal çıkarlarıartarak devam etmiştir. İngiltere ve Körfez ülkeleri ilişkilerinde Arap-İsrail çatışmasımerkezi bir önem ve hassasiyet taşıyan bir mesele olmuştur. Ortadoğu’nun temel problemi olan Arap-İsrail meselesi İngiltere tarafından Körfez ülkelerindeki önemli çıkarlarıiçin bir tehdit k aynağı olarak görülmüştür. Bu çalışmada İngiltere’nin Körfezden çekilmesinden sonraki ilk 20 sene içinde Körfez ülkeleri özelinde Ortadoğu politikalarınışekillendirmesinde Arap-İsrail sorunun nasıl etkili olduğunun analizini yapılmaktadır.

By the British withdrawal from the Persian Gulf in 1971, the Gulf Sheikhdoms who had been the British protectorates, declared their independences. Although Britain withdraw its military presence, substantial economic and strategic British colonial interests remained in the region based on the oil resources. The Arab-Israeli conflict, as the main problem of the Middle East, became the matter of central importance in the UK’s foreign policy and had implications on the relations between the UK and Gulf states. This essay evaluates the impact of the Arab-Israel conflict on shaping the British Policy in the Middle East with particular focus on Britain and Gulf States relations in 1971-1991 period.
Britain’s Post-Colonial Foreign Policy Towards the Persian Gulf at the Axis of Arab-Israeli Conflict (1971-1991)
Keywords: Siyasi Bilimler