Hanımlara mahsus hallerin tıp ilmi ve İslam hukuku açısından incelenmesi - Bayoğlu, Rumeysa (My University, 2021)
“Hanımlara mahsus haller” başlığı altında topladığımız; hayız, nifâs ve istihâza halleri ile vajinal akıntılar; fizyolojik boyutuyla tıp ilminin, birtakım dinî engellere sebep olması bakımından da fıkıh ilminin araştırma konusu olmuştur. Çalışmamızda hanımlara özel haller, tıp ilmi ve İslam Hukuku perspektifinden ele alınmıştır. Tıp literatüründe uterin kanamalar; normal uterin kanamalar ve anormal uterin kanamalar olarak ikiye ayrılırken; fıkıh ilminde hayız, nifâs ve istihâza olarak üç başlıkta işlenmiştir. Müslüman kadınların yaşamlarının her döneminde karşılaşabilecekleri bu vajinal kanamaların türünün tespit edilmesi ve bu doğrultuda bir hükme varılması amacıyla tıbbî bilgiler ışığında Hanefi mezhebine mensup müctehid imamların görüşleri incelenip, hangi görüşlerin tıbbî veriler ile uyum içerisinde olduğu tespit edilmeye çalışılmıştır.

Menstruation, puerperium, abnormal uterine bleeding and vaginal discharge are special conditions for women. Medicine examines their physiological aspects. It has also been the subject of fiqh because they cause religious obstacles. In our study, special cases for women were examined from the perspective of medical science and Islamic law. Uterine bleeding in medical literature; While it is divided into normal uterine bleeding and abnormal uterine bleeding; In the science of fiqh, it has been covered under three headings as menstruation, nifas and istihaza. In order to determine the type of vaginal bleeding that Muslim women may encounter in every period of their lives and to make a decision in this direction, the views of the mujtahid imams of the Hanafi sect were examined in the light of medical information, and it was tried to determine which opinions were in accordance with the medical data.
Keywords: abnormal uterine bleeding; anormal uterin kanamalar; Hayız; Islam; Islamic law; İslam; İslam hukuku; istihâza; nifâs; normal uterin kanamalar; normal uterine bleeding; postpartum; vaginal discharge; vajinal akıntı Menstruation