20. yüzyılda toplumsal dinamiklerin işletmelerin yönetim uygulamaları üzerindeki etkisi: sinema sanatında yönetim ve sistem eleştirileri üzerine tarihsel bir inceleme - (:unkn) unknown (My University, 2007)
Bu makale, 20. yüzyıl boyunca işletmelerin yönetim uygulamalarında yaşanan değişimlerin toplumsal temellerini araştırmaktadır. Araştırmada, toplumsal dinamiklerin tarihsel analizini yapabilmek için popüler kültür ürünü olan sinema sanatına başvurulmuş, popülerlik kriterini karşılayan 250 film arasından toplam 19 film eleştirel yapıları ve dönemlerini yansıtma dereceleri göz önüne alınarak seçilmiş ve içerik analizine tabi tutulmuştur. Filmlerin içeriğinde yer alan tarihsel göstergelere, toplumsal dinamiklere ve işletmelerle ilgili söylemlere öncelik verilmiştir. Elde edilen bulgular, neden sonuç ilişkisi kurmaktan çok işletme yönetimi alanında yaşanan değişimlerin arka planının açığa çıkarılmasına ve dönem analizlerinin daha sağlıklı yapılmasına yardımcı olmuştur.

This article investigates the social basis of the changes in administrative practices of enterprises throughout the 20th century. In the research, cinema art, which is a popular culture product, is used for the historical analysis of social dynamics. 19 films are chosen among 250 popular films; according to their critical structure and the ability of demonstrating their historical period; and contextual analysis is applied for the films. The precedence of the research is finding the historical indicators, social dynamics and the discourse about the enterprises in the films. The findings of the research were used to examine the background of the changes in the business management field and to make historical analyses instead of building some cause and effect relationships.
The affects of social dynamics on management practices of enterprises in the 20th century: a historical research on the management and criticisms in the cinema art