Kriz ortamında yönetim ve Türkiye’ den bir uygulama -PETKİM - Altekin, Murat (My University, 2002)
Kriz Ortamında Yönetim ve Türkiye'den bir Uygulama - Petkim konulu bu çalışmada, kriz yönetimi, ayrıntılı bir şekilde ele alınmış ve Türkiye'de yakın geçmişte ortaya çıkıp önemli etkilere neden olan üç kriz (Nisan 1994, Kasım 2000, Şubat 2001 krizleri) incelenmiştir. Çalışmanın sonunda, Türk petrokimya sanayiinin dev kuruluşu Petkim'in bu krizlerden nasıl etkilendiği ve krizlere ne şekilde cevap verdiği incelenmiştir. Çalışmada, kriz kavramıyla ilgili çeşitli tanımların verilmesinin ardından, krizin nedenleri ile ortaya çıkışı ve gelişimi açıklanmıştır. Daha sonra, kriz türleri belirtilmiş, kriz sürecinin safhaları ve sonuçları irdelenmiştir. Kriz yönetiminin farklı açılardan incelenmesinin ardından, risk yönetimi genel bir çerçeve içinde ele alınmış, krize cevap verme ve değişikliklere uyum sağlamada kullanılan teknikler üzerinde durulmuştur. Ardından, kriz planı tüm yönleriyle incelenmiş, liderliğin kriz yönetimindeki rolüne dikkat çekilmiştir. Sonraki bölümde, öncesi ve sonrasıyla kriz sürecinde işletme davranışı mercek altına alınmış, işletmenin izleyebileceği olası stratejilere değinilmiş ve uzmanların kriz yönetimine ilişkin bir takım tavsiyelerine yer verilmiştir. Kriz yönetiminde sıkça karşılaşılan yaygın hatalar aktarılmış ve işletmelerde kriz yönetimine hazırlığı belirleyen kriterler ortaya konmuştur. İzleyen bölümde, kriz yönetimine ilişkin bir uygulama yapılarak 5 Nisan Kararları, Kasım 2000 ve Şubat 2001 krizleri geniş bir perspektiften incelenmiştir. Çalışma; petrokimya sektörünün tanıtımı ile Petkim'in çeşitli açılardan değerlendirilmesi ve belirtilen krizler karşısındaki davranışının incelenmesiyle sona ermiştir.

Crisis management has been examined in a detailed way in the study named Crisis Management and A Case Study from Turkey - Petkim. Three of the most recent crises (April 5th 1994, November 2000, February 19th 2001) which played a vital role in Turkish economy, have been considered. Finally, the response of Petkim the top firm of Turkish petrochemical industry to the above mentioned crises have been examined. At the beginning of the study, the concept of crise has been introduced by various definitons. Next, the causes of crise and how crise grows have been explained. Then, types of crise, stages and results of crise have been stated. After examining the crisis management in a detailed way, fundamentals of risk management have been discussed briefly, and the techniques of response against crises have been explained. Then, the crisis plan has been introduced and the role of leadership in crisis management has been implied. Next, the strategic alternatives in responding crises and crisis mottos from CEO's have been presented. The last two sections constitute an overlook to the crises mentioned above. Finally, Petkim has been introduced and its response against crises have been described.
Keywords: Genel yönetim; Yönetim