An approach to inttellectual capital - Turaç, Erkan (My University, 2004)
Bu yüksek lisans tezinde şirketlerin patentler, isim hakları, bilgi sistemleri , araştırma ve geliştirme gibi maddi olmayan duran varlıkları üzerine yapılan güncel tartışmaları ve bunların değerlendirme yollarını kapsıyor. Bu varlıklar genel olarak mali ya da gerçek kapitallerin karşısında entellektüel sermaye olarak adlandırılır. Teoride entellektüel sermaye ölçülebilir.Pratik ve teorik açıdan ölçme modellerinin hiçbiri diğerinden üstün değildir. Genel olarak entellektüel sermaye üç ana başlık altında incelenir : İnsan Sermayesi , Müşteri Sermayesi ve Yapısal Sermaye. Aynı zamanda bu tezde insan sermayesinin, müşteri ilişkilerinin, araştırma ve geliştirmenin ve patentlerin, bilgi sistemlerininde değerlendirilme yollarını anlatmaktadır. Son olarak, tezin ana hedeflerinden bir tanesi entellektüel sermayenin Systematic şirketi örneğinde olduğu gibi ayrı bir rapor olarak sunulması gerektiğidir. Bu şirketlerin değerlendirilmesinde daha fazla bilgi verecektir. This master thesis reviews large amount of recent discussion on the valuation of companies' intangible assets like patents, brands, information systems, R&D, etc. These assets are often referred to as intellectual capital as opposite to the financial or real capital. In theory, the intellectual capital can be measured. However, no existing taxonomies are found superior either from theoretical or practical point of view. Most often used taxonomies categorize intangible assets to three categories: Human Capital, Customer Capital and Structural Capital. This master thesis discusses quite much on the valuation of human capital and reviews also the valuation of customer relations, R&D and patents, information systems, and brands. Finally, this thesis was based on the idea of intellectual capital should be shown as a separate statement like intellectual capital report of Systematic. It can give the more ideas to the stakeholder when they are evaluating the companies
Keywords: Muhasebe; Sermaye; Yönetim ve yardımcı hizmetler