Soğuk zincir kutularında peltier ile soğutma tasarımı ve analizi - Çakmaz, Elif Sena (My University, 2019)
Aşı depoları, yiyecek muhafaza, tıbbi hizmetler ve elektronik cihazların soğutulması gibi farklı soğutma alanlarında soğutma talebi her geçen gün artmaktadır. Özellikle ilaç alanında, ilaçlar ve diğer tıbbi maddeler için hassas soğutma ihtiyacı nedeniyle önemi büyüktür. İlaçların taşınması sırasında belirli bir sıcaklık aralığında tutmak için soğuk zincir kutuları kullanılır.Bu çalışmada amaç soğuk zincir kutularında faz değiştiren malzemeler yerine (PCM) termoelektrik malzemesi peltier ile soğutulmanın sağlanıp sağlanamayacağını incelemektir. Çalışmanın iki aşaması bulunmaktadır. Birinci aşama bilgisayar destekli akışkan dinamiği analizi ile ısı yalıtım malzemelerinin performansı incelenmiştir. Bu çalışmanın sonucuna göre kutu içine konulacak uygun yalıtım malzemesi seçilmiştir. İkinci aşama ise deneysel çalışmadır. Kutu içine peltier kit yerleştirerek çalışma performansı gözlemlenmiştir. TE teknolojilerindeki gelişmeler ve yenilikler önemli ölçüde artmaktadır ve bu durum soğutma teknolojilerinin verimliliklerinin artmasında büyük rol oynayacaktır.

Demand for refrigeration in different refrigeration fields such as air-conditioning, vaccine storages, food preservation, medical services, and cooling of electronic devices is increasing with each passing day. Especially in the medicine field due to its sensitive cooling demand for drugs and other medical substances. To keep drugs in a specific temperature range during transportation, cold chain boxes are used. In this study, cooling of the cold chain box with thermoelectric material peltier was performed instead of phase changing materials (PCM). In this study there are two stages. In the first stage insulation materials performance is evaluated with computational fluid dynamics method. According to the results of this study, suitable insulation material to be put into the box was selected. The second stage is experimental study. The performance of the work was observed by placing the peltier kit into the box. Developments and innovations in TE technologies are increasing significantly and this will play a major role in increasing the efficiency of cooling technologies.
Keywords: cooling; heat transfer; ısı transferi; Makine mühendisliği; Mechanical engineering; peltier; soğutma thermoelectric; termoelektrik