Skopolamin ile oluşturulan hafıza bozukluklarına karşı Petroselinum crispum ekstresinin etkisinin incelenmesi - Usta, Gözde Karakadıoğlu (My University, 2021)
Amaç: Skopolamin uygulamalarında, motor fonksiyon, kaygı, kısa süreli hafıza, dikkat gibi çeşitli bilişsel davranışlarda bozulmalar meydana gelmektedir. Bu çalışmada Petroselinum crispum (PC) ekstresinin sıçanlarda skopolamin kaynaklı hafıza bozuklukları üzerindeki tedavi edici özelliklerinin biyokimyasal yöntemler ile araştırılması amaçlandı.Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda her iki cinsten yetişkin Wistar albino türü toplam 32 sıçan kullanıldı. Rastgele seçilen sıçanlar kontrol grubu, skopolamin grubu, skopolamin + galantamin grubu ve skopolamin + PC grubu olarak dört gruba ayrılmıştır. Çalışma 14 gün sürdü. 14. gün sonunda hayvanların bilişsel performanslarını değerlendirmek amacıyla yeni obje tanıma testi ve Morris su tankı testi uygulamaları yapıldı. Bilişsel testlerin ardından hayvanlar dekapite edilerek hipokampus ve prefrontal korteks dokuları alındı. Bu dokularda asetilkolinesteraz (AChE), malondihaldehit (MDA), glutatyon (GSH) düzeyleri; Western blot yöntemiyle mACh reseptör M1, bcl-2/ bax, kaspaz-9 ve kaspaz-3 ekspresyon düzeyleri ölçüldü.Bulgular: Davranış testi uygulamalarında skopolamin grubundaki hayvanların performanslarındaki düşüş PC uygulamasıyla beraber artış gösterdi. GSH, bcl-2/ bax oranı, ve mACh M1 düzeylerinin PC uygulamasıyla korunduğu ve anlamlı artış gösterdiği bulundu. Skopolamin grubunda artan AChE aktivitesi, MDA düzeyi, kaspaz-3 ve kaspaz-9 ekspresyon düzeyi, PC uygulamasıyla anlamlı azalma gösterdi. Sonuç: Beyinde skopolaminin neden olduğu oksidatif hasara bağlı gelişen hafıza bozukluklarında Petroselinum crispum ekstresinin koruyucu etkileri olduğu gösterilmiştir.

Objective: Scopolamine administration cause many cognitive impairments including cognitive behaviors such as motor function, anxiety, short-term memory, and attention. In this study, the aim to investigate that Petroselinum crispum (PC) extract against protective effects on scopolamine-induced memory impairment by using biochemical methods.Material and Method: In this study, a total of 32 Wistar albino rats of both sexes were used. Rats were randomly assigned to 4 group as follow control group scopolamine group, scopolamine + galantamine group and scopolamine + PC group. The study was performed in 14 days. To evaluate the cognitive performance of the rats, new object recognition test and Morris water maze test were performed at the end of 14 days. After cognition tests, the rats were decapitated and hippocampus and prefrontal cortex tissues were collected. Acetylcholinesterase (AChE) activity, malondialdehyde (MDA) and glutathione (GSH) levels were studied on the tissue samples. Additionally, M1 receptor expression, bcl-2/ bax ratio, caspase-9 and caspase- 3 expressions were measured by Western blot method.Results: The results of the cognitive assessment showed that cognitive ability of SCOP group was decreased and administration of PC extract was increased. Scopolamine induced AChE activity, caspase-3 and caspase-9 expressions and MDA levels while M1 receptor expression, bcl-2/ bax ratio and GSH levels significantly reduced. All treatment with PC extract reversed the effects of scopolamine treated group.Conclusion: The results propose that PC extract has protective effects against scopolamine induced oxidative stress and memory dysfunctions.
Keywords: acetylcholinesterase; asetilkolinesteraz; Farmakoloji; Health; oksidatif hasar Petroselinum crispum; oxidative stress; Petroselinum crispum; Pharmacology; Sağlık; scopolamine; skopolamin