Optik beyazlatıcıların reaktif boyarmaddelerle boyanmış kumaşların renkleri üzerine etkileri - (:unkn) unknown (My University, 1999)
Optik beyazlatıcıların, açık renkli tekstil ürünlerinde renk tonuna etkisi, son 20 yıl içersinde birçok araştırmacı tarafından incelenmiştir. Renk tonlarındaki değişiklikler, optik beyazlatıcı içeren deterjanlarla ardarda yapılan yıkamalar sonucunda belirgin olarak ortaya çıkmaktadır. Yıkamalar sonunda, genellikle istenmeyen ve gözle farkedilebilen renk farklılıkları meydana gelmektedir. Bu çalışmada, farklı yapıdaki reaktif boyarmaddelerle boyanmış % 100 pamuklu kumaş örnekleri, optik beyazlatıcı içeren deterjanlarla ardarda yıkanmıştır. 20 yıkama sonunda ölçülen renk değişiklikleri $(\Delta E)$, deterjandaki optik beyazlatıcı oranına göre grafiksel olarak gösterilmiştir. Alınan sonuçlar incelendiginde, renk değişikliğinin, az veya çok oranda, optik beyazlatıcının miktarı, yıkama sayısı, boyarmaddenin kimyasal yapısı ve renk düzlemindeki konumu yani, x, y ve Y değerlerine bağlı olarak değiştiği ortaya çıkmıştır.

The effect of fluorescent whitening agents (FWA) on the pastel shades of textile materials has been investigated by many researchers over the past 20 years. The change in colour of pastel shades can be detected by naked eye after subsequent application of FWA containing detergents. In most cases, these washings result in an undesired change of shade. In this present work, the significance of these changes is investigated. 100% cotton material dyed with various reactive dyestuffs is washed with FWA containing detergents. The total change in shade $(\Delta E)$ is measured after 20 subsequent washing and these $(\Delta E)$, values are plotted against the concentration of FWA's in detergent. The results obtained show that, amount of the change in shade depends on different parameters; such as, FWA content of the detergent, number of washings, as well as chemical composition of the dyestuff and location of the respective shade in colour space, i.e. its x, y and Y values.
The effect of optical brigtheners on the shade of fabrics dyed with reactive dyes